hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó: a munkavállalók és a kkv-k is félreérthetik az adójavaslatokat

  • MTI

A munkavállalói érdekképviseletekhez hasonlóan a kis- és középvállalkozásokat képviselő szervezetek tetszését sem nyerték el ugyanis az adótanácsadók napokban ismertetett adómódosítási javaslatai, s bár egyes elemeivel egyetértenek, összességében elutasítják az anyagot.

Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy az adótanácsadók kizárólag szakmai alapon állították össze adómódosító javaslataikat, amelynek fő célja a versenyképesség növelése és a gazdaság kifehérítése. A Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint értelmezhetetlen az a kisvállalkozói kifogás, hogy a javaslatok alkalmazása rontana a kisebb méretű vállalkozások helyzetén, és nem értett egyet azzal a kifogással sem, hogy a tételes egészségügyi hozzájárulás 1.950 forintról 8.000 forintra történő emelése sújtaná ezeket a cégeket. 

Indoklásként kifejtette, hogy az eho megemelése fedezné részben a munkáltatói tb járulékok csökkentése miatt kieső költségvetési bevételeket. A két intézkedés együttes hatása igaz, hogy jelentősebb többletet hoz a minimálbér feletti keresetet biztosító foglalkoztatóknak, de nem ront a minimálbéres vállalkozások helyzetén sem. Elismerte, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol tendenciózusan csak minimálbéren jelentenek be foglalkoztatottakat, az eho emelése szinte elviheti a tb járulék csökkentésének köszönhető többletforrásokat, de, mint mondta, ezzel csak azoknak a vállalkozásoknak a versenyelőnye csökkenne, amelyek eddig, bár többet fizettek a munkavállalóknak, csak minimálbéren jelentették be őket. 

Az adójóváírást illetően hangsúlyozta: egyetértenek azzal, hogy azoknak, akik valóban csak a minimálbér összegét keresik, valamiféle kompenzációt kell nyújtani, ennek kidolgozása nem az adótanácsadók feladata. Hozzátette: az adójóváírás rossz hatékonysággal működik, nem fenntartható, ki kell szűrni az adórendszerből a hatékonyság javítása és a feketegazdaság elleni törekvések érdekében. Az adójóváírás eltörlésének éppen az a célja, hogy azokat adóztassa jobban, akik nem a jövedelmi viszonyaiknak megfelelően viselik a közterheket. 

Az áfa kulcs 23 százalékra történő megemelését a munkavállalók határozottan elutasították, mondván, hogy ez leginkább az alacsony keresetűeket sújtja. Oszkó Péter ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakértői anyagban maguk is javasolták, hogy a 23 százalékos áfa kulcs mellett bizonyos termékeknél kedvezményes kulcsokat alkalmazzon Magyarország. 

Végezetül a Pénzügyminisztériumnak arra a kritikájára, hogy a javaslatok megvalósítása jelentősen növelné az államháztartás hiányát Oszkó Péter kijelentette: tudomásul kell végre venni, hogy a versenyképesség javításához csökkenteni kell a költségvetés kiadásait. Ennek kidolgozása azonban nem az adószakértők feladata. Hozzátette Oszkó Péter azt is, hogy a javaslatokat nem egy évre, hanem 2-4 éves megvalósítással tervezték. A KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte szakemberei által kidolgozott, a héten nyilvánosságra hozott javaslat szerint egyebek között 23 százalékra nőne az áfa kulcsa, 8.000 forintra az eho, 15 milliós éves jövedelemig 20, azon felül 30 százalék lenne az szja, megszűnne a különadó és az önkormányzati reformmal egy időben az iparűzési adó. A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is.Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close