hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adórendszer jövőre: kétkedő szakértők és a miniszterelnök lemondása

  • hvg.hu/adozóna/MTI

Noha van némi átfedés Gyurcsány Ferenc tegnap nyilvánosságra hozott adócsomagja és a BIG 4 adószakértői által kihirdetett versenyképes adórendszer között, a csomag aligha nevezhető kompromisszumnak. Sokak megnyugvására – s talán a szakértők bánatára - a szó sincs eho - emelésről, sem az eva eltörléséről. Megszűnne viszont a különadó, az adójóváírás és változna az szja-kulcs is, csak másképp.


Változás szeptember 1-től!
Megváltozik a szakképzési hozzájárulás terhére nyújtható fejlesztési támogatás 2008. szeptember 1-jétől. Részletek itt!

A szakértők javaslatával ellentétben maradna az eva, az ekho, a többek által kifogásolt átalányadók. Nem szűnnének meg a versenyképességi adórendszerben és már előtte is oly gyakran bírált kisadók (kulturális járulék, és szakképzési hozzájárulás - utóbbiról lásd keretes írásunkat) és az iparűzési adó sem. Első hallásra viszont sokaknak jó hír, hogy nem nő négyszeresére az egészségügyi hozzájárulás, az áfa kulcsa pedig továbbra is 20 százalék lesz – legalábbis ez szerepel a miniszterelnök új programjában.

Az utóbbi indoklásánál az új program a kidolgozását megelőző hatásvizsgálatra hivatkozik. Nevezetesen arra, hogy az általános forgalmi adó 23 százalékos kulcsának bevezetése miatt a következő másfél évben jelentősen növekedett volna az infláció, s kiderült, hogy a növekvő áfa elsősorban az átlagnál alacsonyabb jövedelműeket sújtotta volna.

Töltse le a Gyurcsány -programot!
Kattintson és itt elolvashatja, letöltheti Gyurcsány Ferenc új programját!
A BIG 4, azaz a négy nagy adótanácsadó úgy okoskodott, hogy általános forgalmi adó a versenyképességet egyik legkisebb mértékben befolyásoló adónem, annak növelése ezért a gazdaság szereplői számára kevésbé vagy egyáltalán nem káros. Emellett a forgalmi adó emeléséből adódó tehernövekedést ellensúlyozhatja a foglalkoztatás közterheinek csökkenése, mely az aktív lakosság számára tehát nem eredményezne romló jövedelmi viszonyokat, és így serkentheti az aktivitást.

Szja-ügyek és a négykulcsos adótábla

Összhangban az adószakértők kívánságával eltörlik a 2006-ban átmenetileg bevezetett 4 százalékos különadót és megszüntetik az adójóváírást. Helyesebben: általános lehet a 18 százalékos szja-teher, melyet 750 ezer forintig nulla kulcs, hárommillió forint felett 36 százalékos kulcs egészít ki. Vagyis az adójóváírás helyett nulla kulcs volna. Ez ellentmond az adószakértők azon elképzeléseinek, hogy az adórendszeren kívül rászorultsági alapon elbírált szociális támogatással kellene kompenzálni, kizárólag a rászorulókat. Erre nincs keret – derül ki az új adócsomagból.

Első lépésként 2009. január elsejétől a 18 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs a mai 1,7 millió forint éves jövedelemről felmenne 2 millió forintra. 2010-ben a magánszemélyeknek azzal kedvez a kormány, hogy még tovább tolná ki a 18 százalékos szja-kulcsot, egészen 2,5 millió forintos éves jövedelemig lehetne ezt igénybe venni, vagyis az átlagkereset egésze a 18 százalékos kulcs alatt adózna. 

A teljes cikket olvassa el itt!


Gyurcsány Ferenc lemondásáról beszélt
Olcsóbb foglalkoztatás a cél
Azért, hogy száz forint maradjon a zsebünkbe, a mostani 120 helyett csak 80-at kell majd fizetni - állítja a miniszterelnök. Részletek itt!
Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott – délután elhangzó - interjújában azután, hogy bejelentette adó- és járulékváltoztatási elképzeléseit.

Az MR1-Kossuth Rádió honlapján szerdán olvasható hír szerint a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy elképzelései szerint a magánszemélyeket érintő adókedvezmények nem szűnnek meg, ugyanakkor emelnék a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, korlátoznák a céges autók magánhasználatát, és a vállalkozásokat nagyobb mértékben bevonnák a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásába.

Az adóamnesztiával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy gondolkoznak a lehetőségén, de megvalósítása, illetve annak formája még kérdéses - ismerteti a rádió honlapja. 

Kétkedő szakértők
Megvalósítható, de kockázatos a kormányfő 1 000-1 200 milliárd forintos adócsökkentő programja, a gazdaság fehéredése hozhat többlet bevételt, de az állam kiadásait is csökkenteni kell - kommentálta Gyurcsány Ferenc programját Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

Az adócsökkentési program a kívánt irányban indult el, ugyanakkor jelentős kockázatot jelent a fehéredésre építő bevételi oldal - csatlakozott kollégája véleményéhez Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője emlékeztetett arra, hogy a gazdasági fehéredési program 2007-ben 80 milliárd forint többletbevételt hozott a költségvetésnek, de a jegybank szakértői éppen a héten közzétett inflációs jelentésükben aggályukat fejezték ki az összeggel kapcsolatban.
 
Bár a fehéredést illetve a láthatatlan gazdaságból származó jövedelmeket nagyon nehéz becsülni, tapasztalati tény, hogy az adó-, illetve járulékcsökkentés csak hosszabb távon hoz többletbevételéket - magyarázta az APEH korábbi elnökhelyettese. Mivel a munkaadói járulék öt százalékponttal való csökkentése egy év alatt 350 milliárd forintot jelent, ha ezt 2009 április elsejétől vezetik be, akkor 263 milliárd esik ki a költségvetésből, azaz ennyit kellene fehéredésből pótolni - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.
 
Ha GDP évente két százalékkal nő, akkor adócsökkentésre jövőre ennek felét, egy százalékot fordít a kormány, ami megközelítőleg 300 milliárd forint - összegezte az első gyorsbecslés eredményét Barcza György. A K and H Bank vezető közgazdásza szerint az adócsökkentési program reálértéken tartja a kiadásokat, ugyanakkor kiadáscsökkentést nem tartalmaz.
 
A magyar gazdaság alapproblémája az 50 százalék feletti adócentralizáció, amely legalább 10 százalékponttal magasabb a szlováknál - mondta az elemző, aki úgy véli: ha adócsökkentési program nem vált ütemet, akkor az ország 10 év múlva érheti el a szlovákok jelenlegi centralizációs mértékét, márpedig ez nem egy igazán vonzó perspektíva.
 
Ha négy százalékos gazdasági növekedés mellett, például 2003-ban vagy 2004-ben hirdetnek meg egy ilyen programot, akkor 2009-re már elérhető lett volna a 40 százalékos adócentralizáció, a mostani lassabb gazdasági növekedés mellett azonban ez csak 10 év alatt valósulhat meg - figyelmeztetett Barcza György.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink