hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: szigorúbb büntetés a vendéglátósoknak és a szállodáknak

  • HVG

Szigorú fellépést ígér az adóhatóság a tévédíj fizetésére kötelezett vendéglátósokkal és szállásadókkal szemben. Ám a babra helyszíni ellenőrzést a vonakodó önkormányzatokra hárítaná.

Itt van már ez a kivetítő egy ideje, de csak májusban, a júniusi foci-Európa-bajnokságra gondolva jelentettük be az adóhatóságnak. Eddig be sem kapcsoltuk! - indokolta nem túl hihetően az egyik budai belga söröző üzletvezetője, miért csak a jeles sportesemény idejétől kezdték el fizetni a kötelező tévédíjat. A készülékenként havi 1741 forint egyébként elenyésző összeg ahhoz képest, amennyi pénz befolyik a rajongók torkán egy-egy meccs alatt lecsurgó sörből. A belvárosi Becketts ír söröző fizet is rendesen, ezt várja ugyanis a tulajdonosa - súgta meg az üzletvezető. A legegyszerűbb megoldást a Don Pepe Pizzéria választotta. "Nincs tévé, mert így sem kapkodja magát eléggé a személyzet, a vendégek pedig átpislanthatnak a szomszéd kávéház kivetítőjére" - avatta be a HVG-t sajátos üzletpolitikájába az étteremlánc egyik fővárosi egysége.

A televíziókra egyébként tavaly április óta kell az adókhoz hasonlóan behajtható díjat fizetnie a vendéglőknek és a szálláshelyeknek, míg a többi fogyasztó - például a lakosság - díját a költségvetés átvállalja. A közutálatnak örvendő tévédíj funkciója egyébként a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák finanszírozása volna. Csakhogy eddig tizedannyi pénz folyt be, mint amennyire a kormány számított. Tavaly például - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint - mindössze 23 100 darab televíziót jelentettek be, s azokra 362 millió forintnyi díjat fizettek. 

Az idén május végéig - bizonyára a foci-Eb és az augusztusi olimpia miatt - már 48 943 darab tévékészüléket vallottak be, de még ez is roppant kevés, ha azt vesszük, hogy a legalább háromcsillagos (azaz a vendégeknek kötelezően televíziót is biztosító) szállodai szobák száma körülbelül 40 ezer, s akkor még szó sem esett a nagyjából 100 ezer panzióról és kiadó szobáról, valamint az éttermekről, kocsmákról. Becslések szerint összesen 240 ezer televízió "dolgozhat" a szálláshelyeken és a vendéglátósok nyilvános helyiségeiben. Ha valamennyi készülék után fizetnének, ebből évente akár 5 milliárd forintja is lehetne a közmédiumoknak, miközben a fizetés alól felmentettek helyett ennek az ötszörösét állja az államkassza. 

A cikk folytatását olvassa el a HVG mai számában!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink