hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: örömteli számok és nagyon sok fagyálló

  • adozona.hu

„Nem lehet köztartozása a kedvezményezettnek” – hangsúlyozta elsőként és többször is az APEH mai sajtótájékoztatóján Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese az 1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatban. Azoknak a civil szervezetek ugyanis nem kapják meg a részükre felajánlott összeget, amelyek nem egyenlítik ki tartozásaikat.


A már meglévő kötelezettségeket július 31-ig kell az alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek, közalapítványoknak rendezniük, ha augusztusra vagy szeptemberre van kötelezettségük, azokat határidőre ki kell fizetniük. Korábban az adóhatóság levonhatta a tartozás összegét a felajánlásból, de az idei szigorítás ezt már nem teszi lehetővé. Az elnökhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ha valaki az említett időszakra fizetési halasztást, részletfizetést kér, akkor nem függesztik fel a kifizetést. „Ez általában rendezett kör”- mondta Varga Lászlóné a civil szervezetekre utalva: tavaly 27 ezer érintett szervezetből csak 350-nél voltak ilyen problémák.

Az elnökhelyettes az szja-bevallásokra is kitért. „Örömteli számokról számolhatok be”- mondta. Idán a tavalyinál több, összesen 3 millió 583 ezer bevallás érkezett az adóhatósághoz (ez a bevallások 15, 76 százaléka), ebből 564 ezer elektronikus úton, és az APEH kitöltő programját is a bevallók közel 60 százaléka használta. „Ez is igazolja az elektronikus világ térhódítását és az APEH szolgáltatásának egyértelmű sikerét bizonyítja”- mondta az adóhatóság munkatársa. Míg 2007-ben a bevallások 39,1 százaléka érkezett be tévesen, addig idén már csak 31,5 százalék volt az arány.

A sajtótájékoztatón - felidézve az év elején nyilvánosságra hozott ellenőrzési irányelveket - a feketegazdaság elleni küzdelemről is szó esett. Az APEH munkatársai beszámoltak egy, a Vám- és Pénzügyőrséggel együtt felderített többmilliárdos adócsalásról is. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságához tartozó ügyen egy BALU fantázianevű fagyásgátló folyadékot szesszé alakítottak át, s így közel 2 milliárd forint jövedéki adót nem fizettek meg. Az adócsalás összegének 90 százaléka egy adózóhoz kapcsolódik (bár büntetőeljárás 9összesen 12 személy ellen indult) , az ő terhére – 1 millió 52 ezer liter - átalakított koncentrátum értékesítéséből 1 milliárd 343,5 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg – ez 664,6 millió szja, 515,1 millió áfa és 183,8 millió forint egészségügyi hozzájárulás összege – adózni ugyanis a törvénytelenül szerzett jövedelemből is kellett volna. Négy érintettnél vagyonosodási vizsgálatot is indítottak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Számla tartalma

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink