hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallások az Észak - Alföldön: 8,5 milliárdos kiutalás

  • MTI

Az Észak-alföldi Régióban benyújtott 488 ezer személyi jövedelemadó bevallás 99 százalékát dolgozta fel az APEH, eddig mintegy 8,5 milliárd forintot utaltak át a visszaigénylőknek - közölte Sebők György, az APEH regionális igazgatóságának főosztályvezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.


A szakember szerint a hatóságot is meglepte, hogy a magánszemélyek mintegy 40 százaléka az utolsó két napban adta be a bevallását, holott több, mint egyharmaduk visszaigényelt a befizetett adóból. A bevallások 16 százaléka elektronikus úton érkezett a hivatalokba, ami 3 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest - tette hozzá. Sebők György elmondta azt is, hogy a bevallások 55 százaléka volt hibás, de ennek 83 százalékát az ügyfél nélkül ki tudták javítani. Csaknem 45 ezer esetben azonban az adózóval történő javításra küldtek ki értesítést.

Az Észak-alföldi Régióhoz tartozó három megyében - Hajdú-Bihar, Jásznagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - eddig 30.797 társasági adóbevallást nyújtottak be, amely 87 százalékos teljesítésnek felel meg. Tavaly a benyújtott bevallások 98,3 százaléka érkezett elektronikus úton, az idén ez az arány már 99 százalék volt - fűzte hozzá.

Az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban a főosztályvezető elmondta: átlagos bevételük tavaly 8,3 millió forint volt a régióban, ami 6,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a fajlagos költségük ennél kisebb ütemben, 6 százalékkal emelkedett.

Sebők György rámutatott, hogy az eredményesség terén jelentősen átrendeződött a vállalkozói kör: lényegesen nőtt a nyereséges adózók száma a régióban, s csökken a veszteséges, illetve a nulla eredményűeké. A vállalkozók 58,9 százaléka mutatott ki nyereséget, míg korábban ez az arány 43,2 százalék volt.

Ugyancsak emelkedett az adófizetési kötelezettséget kimutatók száma: míg 2006-ban az Észak-Alföldön 12.302 egyéni vállalkozó, tavaly más 33.789 vállalkozó állított be adófizetési kötelezettséget a bevallásába.

A sajtótájékoztatón Kása Brigitta főosztályvezető arra emlékeztetett, hogy az uniós egységesítés miatt július 1-ig kell megtenni a bejelentéseket a TEÁOR- és szakmakódok "átfordításáról". Mint mondta: a régióban érintett 230.000 adózóból 180.000 tevékenysége automatikusan átfordítható volt. A többieket levélben értesítik a tennivalókról. A térségben különösen az őstermelőket érinti mindez; segítésükre az APEH felvette a kapcsolatot a falugazdász hálózattal.

A régióban a hónap végéig 33.507 magánszemélynek kell a megváltozott kódokat bejelentenie az okmányirodákban, közülük 30.402 őstermelő.

A társas vállalkozások közül több mint 23 ezernek kell az átírást elvégeznie a hónap végéig a régióban. A bejelentés illeték- és igazgatási szolgáltatási díjmentes - hangzott el.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink