hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zsebbe fizetett túlóra és táppénzzel töltött felmondási idő

  • adozona.hu

A munkáltatóm köteles-e kiadni a teljes rendes szabadságomat a szülés után? Táppénre mennék a munkaviszonyom megszűntével, a felmentési idő folytatódna a táppénz lejártával? Munkáltatóval közös megegyezéssel aláírt felmondás visszavonható, módosítható rendes felmondássá? Zsebbe fizetett túlóra ügyében APEH-hez vagy bírósághoz fordulhatok? A munkajogász válaszol.


Júliusra várom a kisbabámat. Szülés előtt szeretném kivenni az idei évre járó rendes szabadságomat (a szülési szabadságot csak a gyermek születése napjától akarom igénybe venni), azonban munkahelyemen csak időarányosan akárják kiadni. A munkáltatóm köteles-e kiadni a teljes rendes szabadságomat, mi az erre vonatkozó joggyakorlat?
Ön csak a szabadsága negyedével rendelkezik a többit a munkáltató adja ki ahogy akarja.


Munkáltatóm július elsejével létszámleépítés miatt munkaviszonyomat megszüntetni kívánja.14 éve dolgozom itt, munkaviszonyom határozatlan időről szólt. Ha pár napon belül - július 1. után - táppénzre mennék, akkor a felmentési idő folytatódna a táppénz lejártával? Mennyi lenne a felmentési időm ennyi év után?
A táppénz nem hosszabbítja meg a felmentés idejét, annak mértéke 4 hónap.

Munkáltatóval közös megegyezéssel aláírt felmondás visszavonható, módosítható rendes felmondássá? Mi ennek a menete, van ennek határideje?
Közös megegyezéssel bármikor visszavonható, nincs időbeli korlát.

Lányom egyetemista nappali tagozatos. Szeretne munkát vállalni, munkaszerződéssel 8 órás munkaviszonyt létesíthet-e?
Igen, hallgatói munkaszerződéssel dolgozhat, ennek szabályait a felsőoktatási törvényben találják.

Munkáltatom folyamatosan havi 50-100 óra túlórára kötelezett. A közelmúltban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A túlóra-elszámolásom úgy zajlott, hogy a cég vezetője éppen amennyit gondolt havonta zsebbe fizetett. Munkaügyi bíróságon vagy esetleg az APEH-nél kérhetem-e, hogy a túlmunkámat visszamenőlegesen hivatalosan elszámolják. (a túlmunkáért kapott béremből a munkáltató mindig levonta a járulékokat, de ezeket nem fizette be utánam az állam felé, illetve a bérpapíron nem tüntette fel). Amennyiben van lehetőség a kérelmezésre, elegendő-e a volt kollégáim tanúskodása, vagy szükséges a munkaidő-nyilvántartás.
A Munkaügyi Bíróságon érvényesítheti az igényét, a tanúvallomásokkal is megalapozhatja azt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink