hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túlóra, munkahelyi diszkrimináció, tanulmányi szerződés

  • hvg.hu

Mennyi túlórára kötelezhető a munkavállaló bejelentés nélkül? A munkavállalónak vagy a munkáltatónak kell-e bizonyítania a munkahelyi diszkrimináció tényét? Tanulmányi szerződés esetén milyen képzések finanszírozására kötelezhető a munkáltató? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszolt.

Decemberben 20 napot dolgoztam, napi 8 órában, a bérlapomon viszont csak 18 nap szerepel, meg persze a plusz 2 fizetett ünnep. A 2 napomat túlóraként számolták el számomra. Első kérdésem az lenne: szabályos-e ez így? A munkaadó előre bejelentési kötelezettség nélkül mennyi túlórára kötelezhet napi szinten?

Aki munkaszüneti napon munkát végez, jogosult a munkabérén felül a ledolgozott időre járó bérre is. A túlóra elrendelése esetén sem haladhatja meg a napi munkaidő a 12 órát, a heti 48 órát.

Tudomásom szerint a hatályos magyar és EU-s jogszabályok szerint hátrányos megkülönböztetés esetén (a munkabér kapcsán vetődött fel a cikkükben) a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem alkalmazott diszkriminációt munkavállalójával szemben, nem az alkalmazottnak (a bizonyítási teher megfordul). Ez valóban így van?

Igaz, a bizonyítási teher megfordul, a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem sértette meg a törvényi rendelkezéseket. A munkavállalónak pedig azt, hogy sérelmet szenvedett, illetve, hogy rendelkezik valamilyen védett tulajdonsággal.

Pszichológusként dolgozom egy nevelési tanácsadóban. Az új igazgató nehezményezi, hogy a képzésre járok, illetve azon "csodálkozott", hogy miért felnőtt szakon vagyok (a gyerek-felnőtt kettéválasztás inkább virtuális, ugyanabból a tananyagból vizsgázunk, csak az esetmegbeszéléseknél válik ketté a csoport; a mostani igazgatóm még pl. ugyanezt a szakot egy éves képzésben végezte el, és akkor még nem volt ilyen különbségtétel).

A régi főnökömhöz hasonlóan nem köt tanulmányi szerződést, sőt engedni sem akar a képzésre (most már tudom, hogy el kell engednie). Viszont abban a levélben, amelyben a képzésemmel kapcsolatos megbeszélésre hívott be, azt írta, azért menjek be, mert 2010-ig úgyis részt kell vennem továbbképzésen (a pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknak 7 évente kötelező továbbképzésen részt venni), és beszéljük meg. A megbeszélés vége az volt, hogy ő nem támogat, nem tehetem 3 napra a heti 21 óra gyerekkel történő munkát, el kell osztani 5 napra, és fizetés nélküli szabadságot kérvényezzek, majd eldönti, elenged-e. Kérdésem: az a képzés, ahová járok, ebbe belefér-e, és mint ilyennek a költsége (tandíj, útiköltség) kifizettethető-e a munkáltatóval?


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink