hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dávid Ibolya: ez a mérhetetlen elvonás vállalhatatlan

  • MTI

Magyarországon átfogó adóreformra van szükség, mert nem tartható, hogy az állam "elszipkázza" a megtermelt érték 54,3 százalékát; erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke beszélt kedden Budapesten, az adószabadság napján.


"Ki kell mondanunk, hogy ez a mérhetetlen elvonás vállalhatatlan az elkövetkező időszakban" - fogalmazott Dávid Ibolya sajtótájékoztatón. Mint mondta, az MDF kidolgozta saját elképzeléseit, amelyet a nemzeti adószabadság programja képvisel. Ez a program egyszerre tesz eleget a közteherviselésnek és ügyel a költségvetés pénzügyi stabilitására, ahelyett, hogy toldozgatná-foltozgatná a meglévő adórendszert - tette hozzá.

Dávid Ibolya kitért arra, hogy a térség országaihoz viszonyítva Magyarországon a legnagyobbak az állampolgárok adó- és járulékbefizetései, a lakosság nettó keresete messze elmarad a környező országok átlagától. Példaként Szlovákiát, Lengyelországot és Csehországot említette, ezekben az országokban 14, 16 és 37 százalékkal visznek haza többet jövedelmükből az emberek.

"Nincs fontosabb célja ma a magyar közéletnek, mint hogy egy vállalkozásbarát, gazdaságélénkítő programot tudjunk teremteni, és ennek az első alapja az adóprogram" - indokolt Dávid Ibolya.

Az MDF programja négy pillére épül: az adóamnesztiára, az egykulcsos - 18 százalékos - adóra, a háromkulcsos áfa-rendszerre, amelyben egy-egy alapvető élelmiszer áfája nagyon kedvezményes lenne, és az örökösödési adó eltörlésére.

Magyarországon május 20-ára, keddre esik az adószabadság napja, ami azt jelenti, hogy az átlagbérből élők az év első négy hónapjában csak az államnak dolgoztak. Ha ehhez hozzászámítjuk a munkáltatók által befizetett adókat és járulékokat, akkor 199 napot dolgozunk az államnak - fejtette ki Dávid Ibolya.

Az adószabadság napjáról először hatvan éve az Egyesült Államokban emlékeztek meg. Ez a szimbolikus határnap választja el az állam fenntartásáért, illetve az emberek saját magukért és családjukért végzett munkára fordított napokat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink