hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MDF a Nemzeti Adószabadság Programmal kampányol

  • MTI

NIncs idő arra, hogy a rossz adótörvényeket toldozza-foltozza za Országgyűlés: az adórendszer átfogó átalakítására van szükség - jelentette ki az MDF elnöke.


Dávid Ibolya beszámolt arról, hogy pártja elkészítette adórefom-programjának első változatát, a Nemzeti Adószabadság Programot, amely szavai szerint összhangban van a konvergenciaprogrammal, nem növeli a költségvetés hiányát, ugyanakkor két százalékpontos GDP-növekedést hoz. Mint kiemelte, az MDF programja négy pillére épül: az egyszeri adóamnesztiára, az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó és a háromkulcsos áfa bevezetésére, valamint az örökösödési adó eltörlésére.

Dávid Ibolya az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadóról szólva hangsúlyozta: az MDF szerint ez leginkább a magyar középosztálynak kedvez majd. Mint mondta, az egykulcsos adó méltányos, mert támogatja a több munkát és elismeri az azért járó több jövedelmet.

Az egykulcsos adórendszerben a magasabb jövedelműek értelemszerűen több adót fizetnek, azonban az egykulcsos adó nem egyenlő az azonos összegű adóval - fejtette ki Dávid Ibolya. Kitért arra is, hogy ezzel egy időben az MDF eltörölné a különböző szja-kedvezményeket, és megszüntetné a minimálbér adómentességét.

Annak érdekében, hogy a legszegényebbeket ne érje hátrányosan az új rendszer, az MDF létrehozna egy úgynevezett "virtuális nulla kulcsot", ami havi hatvanezer forintig adómentességet biztosítana mindenkinek, és 18 százalékos adót csak az e feletti jövedelmek után vonnának. Az MDF elnöke hangsúlyozta: az adóamnesztia egy új társadalmi közmegegyezés alapját jelentheti.

Az adóamnesztia egyszeri és megismételhetetlen aktus, amelynek nulladik lépése az lenne, hogy a kormánynak azonnali hatállyal fel kellene függesztenie a további vagyonosodási vizsgálatokat, és a folyamatban lévőknél is megkapná az adózó az önrevízió jogát - közölte. Az ellenzéki párt elképzelései szerint 2008. október elseje és 2009. február 20-a között minden magánszemélynek és vállalkozásnak lehetősége lenne, hogy a múltban eltitkolt jövedelmei után tíz százalékos adót fizessen be, és ezáltal legalizálja azokat.

Az MDF javaslata alapján 2009. február 20-a után komoly következményekkel járna az adócsalás, többek közt azzal, hogy az adócsalókat megfosztanák szavazati joguktól. A párt szerint az adóamnesztiából minimálisan elvárt bevétel 75 milliárd forint lenne.

Dávid Ibolya szólt arról is, hogy a programban szerepel a háromkulcsos áfarendszer bevezetése. Ennek lényege, hogy az általános adókulcs 25 százalék, a kedvezményes adókulcs, amely az alapvető élelmiszereket és a gyógyturizmust érintené, 12 százalék lenne, és megmaradna az öt százalékos szuperkedvezményes adókulcs is. Ezzel párhuzamosan a program javasolja az egészségügyi hozzájárulás (eho) megszüntetését, és a munkaadói egészségügyi járulék hét százalékpontos csökkentését is. Az ellenzéki képviselő közölte: a Nemzeti Adószabadság Program negyedik pontja az örökösödési adó eltörlése.
Az MDF úgy számol, hogy a program összesen 815 milliárd forint pluszbevételt hozna.

A program legfontosabb nemzeti célja a méltányos közteherviselés megteremtése, a középosztály megerősítése, és a szegénységből való felemelkedés lehetőségének biztosítása - jelentette ki Dávid Ibolya.

Újságírói kérdésre válaszolva az MDF elnöke közölte: nem hisz a kisebbségi kormányzásban. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e támogatni egy szocialista kisebbségi kormányt, azt mondta, az MDF konstruktív ellenzéki párt, a saját programja megvalósulásában érdekelt, de egy kisebbségi kormány, vagy MSZP-SZDSZ koalíció fenntartásában nem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink