hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések a tb-ről: táppénz alatti felmondás és szlovákiai munka

  • adozona.hu

Szlovákiában saját vállalkozásomban dolgozom, ott fizetem meg tb-járulékot, ígyjogosult vagyok-e Magyarországon egészségügyi ellátásra vagy nem? Ha a Prémiumévek alatt egyéb jövedelmem is keletkezik, a nyugdíj megállapításnál azt veszik majd figyelembe, és nem a Prémiumévek előtti időt, dolgozzak alkalmilag vagy sem? Felmondhat-e a munkáltató a táppénz lejártával, azzal az indokkal mond fel, hogy megszűnt a munkaköröm? Vissza kell-e vennie abba a munkakörbe, ahonnan táppénzbe mentem? - olvasó kérdések a tb-ről. Futó Gábor válaszol.

Amennyiben én Szlovákiában saját vállalkozásomban, mint ügyvezető dolgozom napi 8 órában, azaz ott fizetem meg tb-járulékot, akkor jogosult vagyok-e Magyarországon egészségügyi ellátásra vagy nem? Vagy mind a két országban fizetnem kell tb-járulékot?
A közösségen belül mozgó munkavállalók és önálló vállalkozók, valamint családtagjaik szociális biztonságáról szóló 1408/71/EGK Tanácsi rendelet értelmében egy EGT állam polgára ott biztosított és ott fizeti a járulékot, ahol tevékenységét folytatja, még akkor is, ha lakóhelye nem ebben a tagállamban van. [Bonyolultabb szabályok vonatkoznak arra az esetre, amikor valaki egyidejűleg több tagállam területén tevékenykedik.] 

A munkavégzés a kérdés szerint Szlovákiában történik, a szlovák jogszabályok szerinti járulékfizetéssel. Egy Szlovák biztosított – az egyenlő elbánás elvének megfelelően – Magyarországon (mint egy másik tagországban) ugyanolyan feltételek mellett vehet igénybe egészségügyi szolgáltatást, mint egy magyar biztosított. A jogosultság igazolásához Szlovákiában ki kell váltani a szlovák nyelvű (egységes) Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ennek felmutatásával vehető igénybe magyar egészségügyi szolgáltatás. Hangsúlyozzuk, ez esetben a magyar TAJ – kártya nem használható (az érvénytelen). A szlovák kártyával igénybe vett ellátás értékét a magyar egészségbiztosítási szerv kiszámlázza szlovák társának (mint teherviselőnek). Az ellátás igénybevételéért tehát Magyarországon még egyszer külön járulékot fizetni nem kell.

Jelenleg a Prémium Évek program keretében vagyok. Pár év múlva esedékes nyugdíjam megállapításához a Prémium évek előtti időszakban kapott fizetésem veendő számításba. Most lenne néhány kisebb eseti megbízásos munkám (fordítások), és az önkormányzati képviselő testületi tagként is kaphatnék némi honoráriumot. Attól tartok azonban, hogy ha a Prémiumévek alatt egyéb jövedelmem is keletkezik, a nyugdíj megállapításnál azt veszik majd figyelembe, és nem a Prémiumévek előtti időt. Márpedig számomra az utóbbi lenne kedvezőbb. Tehát dolgozzak alkalmilag vagy sem?
A prémium évek program lényeges elemei a közszférában:
- a jogviszony határozott idejűvé változtatása;
- egy nem teljes munkakört feltételező, esetileg felmerülő feladatok ellátásának kötelezettsége;
- a korábbi díjazás 70%-ának megfelelő mértékű juttatás. 

E díjazás után társadalombiztosítási- és nyugdíjjárulékot kell fizetni, az egyéni 6 százalékos egészségbiztosítási járulékon belül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni, pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség azonban nincs. A programban részt vevő egészségügyi szolgáltatásra jogosult, de táppénz (terhességi- gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) nem illeti meg. A prémiumévek programban eltöltött idő társadalombiztosítási szempontból jogszerző időnek számít, de a kapott juttatást a nyugdíjalap kiszámításánál nem szükséges figyelembe venni, amennyiben így az érintettek számára kedvezőbb. Vagyis a 70 százalékos mértékű juttatás ilyenkor a nyugdíjalapot képező kereset havi átlagát nem rontja le. 

Lehetnek olyan élethelyzetek is azonban, amikor még ennek a keresetnek a beszámítása is jobb, mintha mellőznék azt. Amennyiben a jogviszony mellett apróbb eseti megbízásokat is vállal, azt kell vizsgálni, hogy a két (vagy több) helyről kapott jövedelem együttesen eléri-e azt a jövedelemnagyságot, melyet a prémium évek programba történő belépés előtt meg tudott szerezni. Ha erre nincs remény, akkor bizony a vállalt eseti megbízásokkal lerontaná a nyugdíjalapot képező jövedelmét.

A kérdéseim a következők: 11 hónapig voltam táppénzen: jár-e a táppénz alatt is a fizetésemelés? Felmondhat-e a munkáltató a táppénz lejártával, azzal az indokkal mond fel, hogy megszűnt a munkaköröm? Vissza kell-e vennie abba a munkakörbe, ahonnan táppénzbe mentem?
Ami a kérdés első részét illeti! A táppénz folyósításának időszaka alatt számunkra értelmezhetetlen a fizetésemelés, hiszen a táppénzes időszak alatt fizetés nem jár (sem a régi, sem az esetleges felemelt). Annak elvileg azonban nem lenne akadálya, hogy valakinek a táppénzes időszak alatt emeljék fel a fizetését, amelyet természetesen majd csak a táppénzes időszak lejártát követően évezhet, ez azonban ennek a táppénznek az összegét nem befolyásolja. A táppénz lejártát követően a dolgozó ugyanabban a munkakörben folytathatja tevékenységét, ahonnan táppénzbe ment. 

A munkakör megváltoztatása a munkaszerződés írásbeli módosítását igényli, amely csak közös megegyezéssel történhet, egyoldalúan nem. Ha azonban ez a munkakör időközben – a táppénz folyósításának időtartama alatt – ténylegesen (azaz valójában) megszűnt, és a dolgozó a felajánlott új munkakört nem fogadja el, akkor a munkáltató rendes felmondással élhet. A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a táppénz folyósításának időszaka alatt (felmondási védelem). A 11 hónapos táppénzes időre tekintettel a felmondási idő a táppénz megszűnését követő harminc nap elteltével kezdődhet meg. A felmondás okának (ez esetben a munkakör megszűnésének) a felmondásból világosan ki kell tűnnie és okszerűnek, valósnak kell lennie (például az adott munkakört nem csak másként nevezték el, nem egy más szervezeti egységben másik személy végzi tovább, stb.), mert ellenkező esetben a felmondás jogellenesnek minősül, s a munkáltató kénytelen viselni ennek minden munkajogi következményét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink