hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenthető a regisztrációs adó április 1-től

  • MTI

Egyedileg is meg lehet majd állapítani a regisztrációs adót április elsejétől a regisztrációs adótörvény módosítása értelmében. Ennek köszönhetően kevesebb lehet a regisztrációs adó, ha a külföldről behozott jármű rosszabb állapotban van annál, mint amit a kora indokolna.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteken sajtóközleményben ismertette a regisztrációs adó egyedi megállapításának menetét. Eszerint az eljárást az adóalanynak kell kezdeményeznie akkor, amikor kéri a regisztrációs adó megállapítását. A szándékot a "Regisztrációs Adó Adatlap"-on kell jelezni a megfelelő válasz bejelölésével. 

A nyilatkozatot a tájékoztató mellékletét képező formanyomtatványon célszerű megtenni annak érdekében, hogy az egyedi adómegállapítás díjának megelőlegezése egyértelműen beazonosítható legyen. A nyilatkozat benyújtásának elmaradása esetén a regisztrációs adót az általános szabályok szerint állapítják meg, a regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény mellékletének II. részében foglalt táblázat szerinti adócsökkenést figyelembe véve. 

A nyilatkozat benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb 15 napon belül az adófizetésre kötelezett adóalanynak be kell nyújtania az adó különös szabályok szerinti megállapítására vonatkozó indítványát. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú, igazolási kérelem benyújtásának nincs helye. 

Az indítványban valószínűsíteni kell, hogy a gépjármű tényleges értékcsökkenése meghaladja az említett táblázatban meghatározott, a gépjármű forgalomba helyezésétől az adóigazgatási eljárás kezdetének hónapjáig eltelt hónapok száma (a továbbiakban: gépjármű kora) szerint meghatározott adótétel-csökkenés mértékét. Ebben a tekintetben nem a vételár az irányadó, hanem a gépjármű tényleges műszaki állapotának figyelembevételével meghatározott értéke – hívja fel a figyelmet a PM. 

A valószínűsítés alapjául szolgálhat különösen: a gépjármű gyártmánya, típusa, a megtett kilométerek száma, a motor típusa, a gépjármű műszaki és általános állapota, az első forgalomba helyezés idején a referencia gépjármű eredeti új belföldi árának és jelenlegi belföldi forgalmi értékének összevetése. A valószínűsítés megalapozottságát alátámasztó bizonyítékokat - így például a gépjármű szervizkönyvét - csatolni kell az indítványhoz. 

Az indítvány benyújtásával egyidejűleg meg kell előlegezni a regisztrációs adó különös szabályok szerint történő megállapításának díját, ennek összege 45 ezer forint, amiből 30 ezer forint a szakhatósági eljárás díja. 

A díjat a "Magyar Államkincstár 10028007-01455692-00000000" számú számlára történő banki átutalással, vagy a fővámhivataloknál beszerezhető készpénzátutalási megbízás felhasználásával kell befizetni. Az átutalási megbízás közlemény rovatában, illetve a készpénzátutalási megbízáson fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet, a VPID számot és a vámhatóság által közölt pénzügyi azonosítószámot. 

Ha az adóigazgatási eljárás során a regisztrációs adót a különös szabályok szerint állapítják meg, a díjat visszafizetik. Amennyiben az adó különös megállapítására irányuló eljárás során a szakhatóság megkeresésére nem kerül sor, a szakhatósági eljárás díját visszatérítik. 

Bár a regisztrációs adóigazgatási eljárás bármelyik fővámhivatalnál kezdeményezhető, a regisztrációs adó különös szabályok szerint történő megállapítására vonatkozó adóigazgatási eljárás lefolytatására a békéscsabai fővámhivatal illetékes. 

A fővámhivatal a tényállás tisztázása érdekében az indítvány benyújtásától számított 15 napon belül megkeresi a Nemzeti Közlekedési Hatóság Békés Megyei Kirendeltségét (Békéscsaba) szakhatósági állásfoglalás kiadása céljából. A szakhatóság a megkeresésétől számított 15 napon belüli időpontra elrendeli a gépjármű szemléjét, majd a szemle befejezésétől számított 15 napon belül állásfoglalását megküldi a békéscsabai fővámhivatalnak. 

A fővámhivatal ezt követően hozza meg döntését, amely tartalmazza a megelőlegezett díjra vonatkozó intézkedését is. A döntésre vonatkozó határozatát postai úton közli az adófizetésre kötelezett adóalannyal. A megállapított regisztrációs adót a 10032000-01037399-0000000 VPOP regisztrációs adó bevételi számlára kell banki átutalással vagy a fővámhivatal által csatolt postai készpénzátutalási megbízás felhasználásával megfizetni. 

Miután az adóalany a banki átutalásról szóló igazolás vagy a postai készpénzátutalási megbízás eredeti példányának a békéscsabai fővámhivatalnál történő bemutatásával (erre postai úton is mód van) igazolja a kiszabott adó megfizetését, ugyancsak postai úton elküldik neki a regisztrációs adó megfizetését dokumentáló "Igazolást". A banki átutalásról szóló igazolás vagy a postai készpénzátutalási megbízás eredeti példányát ezzel egyidejűleg az adózó részére visszaküldik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close