hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A regisztrációs adó befizetését ellenőrzi a VPOP

  • MTI

Ellenőrzést tart a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a gépjárművek tulajdonszerzésekor fizetendő, de elmaradt regisztrációs díjak feltárására - közölte a VPOP csütörtökön az MTI-vel.

A VPOP azt ellenőrzi, hogy a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező gépjármű-tulajdonosok milyen jogcímen üzemeltetnek más tagországban regisztrált személygépkocsit. A vizsgálat során a közutakon, határátkelőhelyek közelében, autópályákon bárhol megállíthatják az autósokat.


Mindezeken túl a VPOP a magyar és külföldi társhatóságokkal együttműködve vizsgálja, hogy ilyen esetekben "történik-e adóelkerülésre irányuló cselekmény". Az ellenőrzésre a közlemény szerint azért kerül sor, mert az elmúlt időszakban a vámosok azt észlelték, hogy emelkedett azon személygépjárművek száma, amelyeket adóelkerülési céllal az Európai Unió más tagországában helyeztek forgalomba, de Magyarországon üzemeltetnek.


A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében a belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzembentartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni. Ha valaki az unió más tagországában forgalomba helyezett, és annak rendszámával ellátott járművet életvitelszerűen a Magyar Köztársaság területén használ, jogsértést követ el - figyelmeztet a VPOP közleményében. 


A Világgazdaság szerdai számában megjelent cikk szerint már hét-tízezerre tehető a szlovák rendszámmal futó gépkocsik száma Magyarországon, s az új jelenség "már a hatóságoknál is elérte a tűréshatárt". A lap információi szerint húsz olyan cég működik, amely a gépkocsik szlovákiai forgalomba helyezésének teljes körű ügyintézését vállalja. Az érdeklődés magyarázata az, hogy Szlovákiában nemcsak az adó alacsonyabb a magyarországinál, hanem céges autó esetében visszaigényelhető az áfa, és nincs regisztrációs díj sem.


Az üzletbe beszálló vállalkozások már azzal is bővítik szolgáltatásaikat, hogy az egyelőre gondot okozó biztosítási ügyintézést is magukra vállalják. A hazai gépjármű-kereskedők szerint az autóvásárlásnak ez a módja egyszerű adókerülés, amely már nemcsak a felső kategóriás, hanem a középkategóriás gépkocsik piacát is elérte. 


Az új jelenség a hatóságoknál is elérte a tűréshatárt: a VPOP felvette a kapcsolatot az adóhivatallal, és közösen vizsgálják, hogy az ilyen ügyeletek mennyiben minősülnek legálisnak, történik-e jogszabálysértés - írta a Világgazdaság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Számla befogadása német magánszemélytől

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa-visszaigénylés alanyi/tárgyi mentes kft.-ként

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfás számlák, áfabevallás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink