hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Regisztrációs adó: pert nyert egy aradi férfi

  • MTI

Visszakaphatja a külföldről behozott autójára kivetett regisztrációs adót egy aradi férfi, aki első fokon pert nyert a helyi adóhivatallal szemben.



A romániai sajtó pénteken részletesen beszámolt arról, hogy az aradi bíróság Ilie Iluna javára döntött. A férfi Ausztriában vásárolt júliusban 9700 euróért egy 2002-ben gyártott személygépkocsit, amely után 6280 lej (mintegy 2000 euró) regisztrációs adót kellett fizetnie, hogy bejegyeztesse Romániában.

Iluna a sajtónak elmondta: miután kifizette a regisztrációs adót, ügyvéd barátja beszélte rá, hogy tegyenek valamit az összeg visszaszerzéséért, ugyanis "törvénytelen adóról" van szó. A bíróság három hónapos pereskedés nyomán végül kötelezte a román államot, hogy fizesse vissza a jogtalannak ítélt adót. Az indok: az adó diszkriminatív, ugyanis a gépkocsit már forgalomba írták az Európai Unió egyik tagállamában. Az ítélet még nem jogerős, a pénzügyminisztérium már be is jelentette, hogy fellebbezni fog.

Korábban Brüsszel két figyelmeztető levelet is küldött Bukarestnek, amelyben az év elején bevezetett regisztrációs adót kifogásolta. Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi és vámuniós felelőse úgy nyilatkozott, hogy a román kormánynak vissza kell fizetnie az idén autót vásárlóknak felszámolt regisztrációs adót még akkor is, ha az ország később az európai normáknak megfelelően módosítja az erre vonatkozó jogszabályt.

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter a múlt héten kijelentette: Románia nem téríti meg az év elejétől mostanig befizetett regisztrációs adót, szerinte ugyanis ennek nincs jogi alapja. Megerősítette azonban, hogy a román kormány ugyan nem törli el, de módosítani fogja a regisztrációs adót úgy, hogy annak szintjét a gépkocsi értéke alapján határozza meg. Emellett lehetővé teszi azt, hogy az elégedetlen állampolgárok panaszt nyújthassanak be a hatóságokhoz.

A román kormány mindeddig azért ragaszkodott az adó fenntartásához, hogy megakadályozza a használt gépkocsik beözönlését az EU többi tagállamából.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink