hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: bevallás, végkielégítés, kedvezmények

  • adozona.hu

Miként kell a végkielégítést és a levont adóelőleget szerepeltetni a bevallásban? Mi a teendő hozzátartozó nyugellátás mellett végzett munka esetén az szja-bevallással? Milyen feltételek mellett élhet a lakáshitel törlesztéséhez kapcsolódó kedvezménnyel? Az örökölt összeget kell-e szerepeltetni az szja-bevallásban?

1. Tavaly ősszel szűnt meg a munkaviszonyom, végkielégítéssel. Elkészítettem az adóbevallásomat úgy hogy 1 hónapot 2007. évre, 5 hónapot pedig majd a jövő évi bevallásba átviszek. A végkielégítés összegét közlöm a 2007-es bevallásban, de a levont adó összegét egyik sorban sem tudom közölni, mi a teendő?
A 0753-as bevallás 58. sorában tüntetheti fel a végkielégítés adóelőlegének a 2007. évre eső részét. 

Felhívom a figyelmét azonban arra, hogy a szja-törvény 26. § (3) bekezdése alapján a törvényben meghatározott mértékű, továbbá az állami végkielégítésnek egy hónapra eső részét és a levont adóelőlegnek ehhez kapcsolódó részét legalább annyiszor kell figyelembe venni, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől az adóév végéig eltelik, de legfeljebb ahány hónapra vonatkozik a kifizetés. A fennmaradó végkielégítést és a levont adóelőlegnek erre eső részét, de legfeljebb az egy hónapra jutó összeg tizenkétszeresét a következő adóévben megszerzett jövedelemnek és megfizetett adóelőlegnek kell tekinteni. 

Ez azt jelenti, hogy a végkielégítés megosztásának szabályát oly módon alkalmazhatja – feltéve, hogy nem nyilatkozott a munkáltató felé arról, hogy ne alkalmazza a megosztási szabályt -, hogy a végkielégítés egy hónapra jutó részét annyiszor kell figyelembe vennie 2007. évi jövedelemként, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől 2007. december 31-ig eltelt.

2. Aktív munkavállalóként – elhunyt férjem után – hozzátartozói ellátásban (emellett egyetemista gyermekeim árvaellátásban) részesülnek. Az szja-bevallásomban ezt az összeget szerepeltetnem kell és beszámít az összevont adóalapba? Ha így van, akkor miért nem a munkáltatóm feladata, hogy havonta ezzel a megnövekedett adóval számoljon? 
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 3. § 72. pontja alapján a hozzátartozói nyugellátás, mint nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. 

Ha a magánszemélynek kizárólag adóterhet nem viselő járandóság jogcímén van jövedelme, adóbevallást nem kell benyújtania, amennyiben azonban a magánszemély egyéb összevont adóalapba tarozó jövedelmet is szerez (jelen esetben ilyen a munkaviszonyból származó jövedelem), akkor a szja-törvény 34. § (1) bekezdése értelmében az adóterhet nem viselő járandóság az összevont adóalap részét képezi, de - a rá eső adótábla szerinti - adót nem kell megfizetni. 

A munkáltató abban az esetben veheti figyelembe az adóterhet nem viselő járandóságot az adóelőleg megállapításánál, ha Ön (a szja-törvény 48. § (2) bekezdése alapján) erről nyilatkozik a munkáltató felé. Felhívom a figyelmét azonban arra, hogy az árvaellátás, amelyet a gyermekei számára folyósítanak, (a szja-törvény 1. számú melléklet 1. 1. pontja alapján) adómentes jövedelemnek minősül, amelyet nem kell bevallani.

3. Megkaptam az igazolást arról, hogy mennyi lakáshitel törlesztő részletet fizettem be az elmúlt évben, és az szerepel rajta, hogy ennek az összegnek a 30 százaléka a visszaigényelhető. Ez a 30 százalék teljes egészében visszaigényelhető vagy függ a keresetemtől, attól, hogy mennyi adót vontak le tőlem az elmúlt évben?
Amennyiben az ön esetében a szja-törvényben meghatározott feltételek fennállnak, akkor jogosult a lakáscélú kedvezmény érvényesítésére. Az igénybe vehető kedvezmény összege adóévenként nem haladhatja meg a 120 ezer forintot. 

A kedvezmény érvényesítésére csak az a magánszemély jogosult, akinek az összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme a 4 millió, illetőleg a szja-törvényben meghatározott esetben az 5 millió forintot nem haladja meg. 

Amennyiben az ön bevallásadási kötelezettség alá eső összes jövedelme a 3 millió 400 ezer forintot meghaladja, de nem volt több 4 millió forintnál, akkor az önt egyébként megillető kedvezményt, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkentenie kell a 3 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával. 

Amennyiben ön az adóévben 6 hónapot meghaladó időtartamban gyermekgondozási segélyre volt jogosult, valamint a kedvezményre jogosító lakáscélú hitelszerződésben adósként, adóstársként szerepel, továbbá a hitel felhasználásával megszerzett önálló lakóingatlannak egyben a tulajdonostársa is, akkor az adókedvezményre jogosító jövedelemhatár az ön esetében 4 millió 400 ezer forint. 

A 30 százalékkal kiszámított összeget, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkenteni kell a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával akkor, ha az Ön bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem több 5 millió forintnál.

4. Az öröklés útján szerzett pénzösszeg után nem kell örökösödési illetéket fizetni. De von-e maga után szja-fizetési kötelezettséget? Azaz az adóbevallásban kell-e szerepeljen?
A magánszemély által megszerzett örökség (a szja-törvény 1. számú melléklet 7. 1. pontja alapján) mentes a személyi jövedelemadó alól, így azt bevallani sem kell.

5. Igaz-e az, hogy van vagy lesz olyan jogszabály, ami alapján a mérlegképes könyvelő nem adhatja be az adóbevallásokat felsőfokú, diplomás végzettség nélkül?
Nincs tudomásunk ilyen jogszabály módosításról, pontosabb tájékoztatás érdekében kérdésével a Pénzügyminisztériumhoz fordulhat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink