hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az OTP elnök-vezérigazgatóját próbálták zsarolni

  • lapszemle

Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót zsarolták meg írásban, aki azonnal feljelentést tett – közölte a Népszabadsággal az OTP Bank.

A lap értesülései szerint Csányi Sándor közvetlenül az első zsaroló e-mail megérkezése után meghallgatták a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. Két hete csütörtökön fogták el azt a három férfit, akit súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással gyanúsítanak. 

Tavaly november 29-én, 30-án és december 3-án az akkor még ismeretlen tettesek e-mailekben 50 millió eurót (12,5 milliárd forintot) követeltek – hivatalos rendőrségi megfogalmazás szerint – egy magyarországi pénzintézet egyik vezető tisztségviselőjétől, hogy ne hozzanak nyilvánosságra egy a bankot érintő vizsgálati anyagot – írja a Népszabadság. 

Az OTP Bank nem cáfolta értesülésünket, hogy az 1998-1999-es vizsgálati jelentés a Bank Center beruházásáról szól. Az ügyletről annyit közöltek: "egy bankkonzorcium tagjaként az OTP Bank a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon finanszírozta a Bank Center-beruházást, és ugyancsak a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon zárta le az ügyletet". Kiszivárgott hírek szerint G. Zoltán, aki 1999. április elseje és 2000 októbere között az APEH-ben elnöki informatikai tanácsadóként állt alkalmazásban, egy informatikussal és egy biztonsági őrrel közösen készült megzsarolni az OTP elnök-vezérigazgatóját. 

Azt még nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan kerültek ki az iratok az APEH-ből. Szerdán több internetes portál is célzott rá, hogy G. Zoltán a "hosszú bájtok éjszakáján" letöltött adatokkal próbált meg zsarolni. Annak idején elterjedt, hogy Simicska Lajos 1998 augusztusától 1999 szeptemberéig tartó elnöksége idején módosították számos Fidesz-közeli cégről az APEH-nél nyilvántartott adatokat. Több vizsgálat is indult, de ezek végül egybehangzóan megállapították: nem történt adatátírás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink