hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A válóper és az adó

  • dr. Marosi Andrea

A válóper nem kívánt következménye rendszerint az adóhatóság megjelenése. A kellően feltüzelt válófelek (kibicnek semmi sem drága) a bíróságon indítványozzák az adóhatóság megkeresését, hogy az vegye számba a felek jövedelmét, esetleg vagyonának forrásait.

Egészen egyszerűen feljelentik adócsalás miatt azt a társaságot, ahol maguk is üzletrésztulajdonosok. Egy biztos, az adóhatóság csak nyerhet az ügyön. A házassági vagyon része az együttélés során szerzett bármely olyan érték, ami különvagyonnak nem minősül. Ezért  a bármelyik fél által alapított társaságban lévő vagy vásárolt üzletrész értéke közös tulajdon, amelyről rendelkezni kell a házassági bontóper során.

Amint tudomást szerzett az egyik házasfél arról, hogy a vállalkozás már nem olyan sikeres, és az adóhatóság végrehajtást indított, rögtön beadta a bontókeresetet perfeljegyzést kérve a közös ingatlanra, illetve pert indított a házastárs, mint üzletrésszel bíró tagnak a kizárására. Ezek az események természetesen csak a hatóságoknak kedveztek.

A közös üzletrész megosztása esetén a vagyoni értéket az életközösség megszüntetésének időpontjában meg kell állapítani, úgynevezett vagyonmérleget kell készíteni. Ezt természetesen ki kell egészíteni, az időközbeni változásokkal. Ezt a megállapítást egymás feljelentése helyett célszerű közösen kiválasztott szakértőre bízni, aki egyik fél számára sem elkötelezett. A vállalkozás anyagi helyzete tehát a felek vagyonának értéke, objektíven megállapítható. A jól sikerült vagyonmegosztás a házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén nem eredményez értékkülönbözetet, így aztán illetékfizetési kötelezettséget sem.

Célszerű rövid idő alatt eldönteni, hogy ki „vigye” tovább a vállalkozást, mert amíg a felek vitatkoznak az egyébként értékes és jól működő vállalkozás tönkremehet, hitelét és vagyonát elveszítheti. Mindannak feltálalása a bíróságon, hogy ki hogyan vett ki pénzt a társaság pénztárából, vagyis a múltnak a felidézése nem célszerű. 

Általános gyakorlat, hogy mindaz a vagyon, illetve a vállalkozás, amiből felek évekig jól éltek most egyszerűen egyik vagy mindkét fél számára olyan ruhává válik, amelyet feltétlenül meg kell tisztítani a rárakodott szennytől. Azaz kényszert éreznek a válófelek, hogy feltétlenül elmeséljék az adóhatóságnak mindazt ,ami már évek óta nyomja a lelkiismeretüket, azaz olyan információt közöljenek, amellyel borsot lehet törni a másik fél orra alá.. 

Különösen érdekes volt az az eset, amikor a jövedelem adómentes megszerzésének fontos forrása volt egy soha nem létezett készlet. Ezt mindkét fél tudta, mégis az adóhatósággal kívánták megkerestetni, kifejezetten kérve a helyszíni ellenőrzést. Szokásos történet az esetleges be nem jelentett bérbeadás mint jövedelemnek a vagyonmérlegbe történő beállítása, majd feljelentés az adóhivatal felé arról hogy bérbeadóként magánszemélyként nem váltottak adószámot és nem adóztak a jövedelem után. Nyilvánvaló, hogy az adóhatóság jogosan feltételezi, hogy a bérbeadás nem csak a különélés pillanatában kezdődött. Az élet annyiban vált „kellemessé”, hogy a vagyonosodási vizsgálatok, megteremtették annak az alapját, hogy helyettünk az adóhatóság mérje fel vagyoni helyzetünket, a maradékon - ha egyáltalán marad bármi - már nyugodtan lehet osztozni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

25 év alatti átalányadózó

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság bérbeadása kifizetőnek

Lepsényi Mária

adószakértő

Téves közösségi adószám megadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink