hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol adózik a külföldi számlára érkező bevétel?

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Hogyan kell számolni a járulékot evás vállalkozás kiegészítő tevékenységet végző beltagjai után? Non-profit szervezet lakásértékesítése áfaköteles-e? Hogyan adózik a nyugdíjas munkavállaló? Magyarországon kell-e adót fizetnie annak a cégnek, amelynek bevételét külföldi számlára utalják? Olvasóink kérdésére Béres Molnár Gergely okleveles adószakértő válaszol.

Web áruházat működtetek, és az esetleges adómegtakarítás kapcsán gondolkodom rajta, hogy az itthoni vállalkozás helyett egy európai offshore, vagy szlovák cégként működnék tovább. A kiszállítást végző futárszolgálat részéről nincs akadálya, hogy egy nem itthoni számlára utalják át az utánvételesen beszedett összegeket. A bevétel így egy nem magyarországi számlán keletkezne, így itthon nem kellene adóznom. Túl egyszerűen gondolom ezt, és ez így legális egyáltalán, vagy nem?

A kedvezményezett részére történő átutalás más, mint a tevékenység végzésének helye. A kettős adózás elkerülését célzó OECD Modell Egyezmény értelmében a telephely meghatározásában azt kell figyelembe venni, hogy az adott társaság rendelkezik-e a kérdéses országban állandó üzleti hellyel vagy pedig olyan független képviselővel, aki a társaság nevében szerződések kötésére jogosult illetve árukészletet tart fenn a megbízójához érkező megrendelések kielégítésére. Az Ön által adott információ szerint a termékértékesítés Magyarországon történne. Ezek szerint a webáruház magyarországi tevékenysége változatlanul Magyarországon lenne adóköteles.

Olyan evás társas vállalkozás (bt.), melynek kiegészítő tevékenységet végző beltagjainak bevételi elszámolási kötelezettségük van, hogyan számolja ki a járulék-alapot? Pontosabban az alap az a teljes bevétel, ami az eva alapja is, vagy a teljes bevétel 10 százaléka, mint az egyéni vállalkozóknál?

A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás egészségügyi szolgáltatási járulékot, a társas vállalkozó nyugdíjjárulékot fizet. A járulék alapja a társas vállalkozónak a személyes közreműködése alapján kifizetett (juttatott, elszámolt) járulékalapot képező jövedelem. A járulékalap - adózási szempontból - nem függ az eva hatálya alá tartozó bevételtől. A járulékalapot képező jövedelmet nem határozza meg jogszabály, az a társaság döntésétől függ. 

A teljes cikk itt olvasható!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink