84 találat a(z) nonprofit cimkére

Közhasznú nonprofit kft., áfa Kérdés

Számlázás Kérdés

Közhasznú nonprofit kft. jogosultsága az szja 1 százalékára Cikk

Kaphat-e a személyi jövedelemadó 1 százalékából a közhasznú nonprofit szervezet, vagyis kedvezményezett civil szervezetnek minősül-e? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Angliában tartózkodó magyar megbízásos II. Kérdés

Saját tőke, jegyzett tőke vizsgálata Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Nonprofit kft. áfalevonhatósága III. Kérdés

Nonprofit szféra – Ön mit gondol róla? Cikk

A nonprofit szféra kihívást jelent a pénzügyi-számviteli-adózási területen dolgozók számára, hiszen amilyen viszonylag „marginális” területről van szó, annál speciálisabb felkészültséget igényel az ott dolgozó szakemberek részéről. Az Adózóna szakértőihez is érkeznek a nonprofit szektorral kapcsolatos elgondolkodtató kérdések. Szeretnénk megtudni, hogy önnek milyen személyes tapasztalatai vannak ezen a területen.

Beruházás ingyenes szolgáltatás igénybevételével Kérdés

Nonprofit közhasznú kft. ügyfelünk tárgyi eszközöket létesít. Ennek megvalósítása úgy történik, hogy az anyagokat maga szerzi be, az építési-szerelési tevékenységet pedig térítés nélkül kapja más szervezetektől. Kérdésem: Hogyan kell könyvelni az eszköz megvalósításához a másik fél által nyújtott, térítés nélküli szolgáltatás összegét? (Ebben az esetben is el kell határolni az ingyenes szolgáltatás értékét az egyéb bevételekkel szemben és az értékcsökkenéssel párhuzamosan „ csöpögtetni” az értéket?) Kezelhető-e ebben az esetben saját rezsis beruházásként az eszköz létrehozása?

Non-Profit Kft Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy egy nonprofit kft. támogatást szeretne adni egy egyesület részére. A befolyt összegből az egyesület egy rendezvény lebonyolítása érdekében catering szolgáltatást vásárolna. A rendezvény széles körben meghirdetett nyilvános és belépődíjat nem fizetnek a rendezvény résztvevői. Az egyesület fő célja a köznevelés és közoktatás, és a rendezvény is ennek a jegyében lesz megrendezve. Megvizsgálva az szja-törvényt és a civil törvény erre vonatkozó szakaszait ez a szolgáltatás véleményem szerint reprezentációsadó-mentes, de szükségem lenne egy megerősítésre. A két társaság azonban hasonló civil tevékenységet végez, és a tulajdonosi körökben is van átfedés. A rendezvényen mind a két civil szerevet szerepeltetné magát, de a terembérlést és egyéb költségeket a kft. fizetné ki, míg a vendéglátás szervezése az egyesület feladata. A tulajdonosi körökben való átfedés miatt adható támogatás? A gazdasági esemény mind a két civil szervezet esetében törvényes? Nem minősítheti később a hatóság ezt kölcsönnyújtásnak a két szervezet között? A választ nagyon szépen köszönöm!

EU-n belüli beszerzés áfa felszámításával. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét, mi a helyes kezelése azon számláknak, melyet egy EU adószámmal rendelkező nonprofit szervezet helyi áfa felszámításával kap, EU-n belüli, Magyarországon kívüli, ugyancsak EU adószámmal rendelkező adóalanytól igénybe vett szolgáltatásról? Segítségét előre is köszönöm.

Nonprofit kft. által nyújtott juttatás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát! A problémán továbbra is az, hogy a könyvelőnk szerint a kérdésben jelzett adományok után szja-t és járulékot kell fizetni a kft.-nek. Mivel kapott támogatást juttatunk tovább és az áfatörvény szerint nem minősül a kft. közszolgáltatónak. https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_4_Nonprofit_kft_altal_nyujtott_ella_dtg

Nonprofit kft által nyújtott ellátás rászorulóknak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. nem közhasznú, főtevékenysége M.N.S. Egyéb Szociális Ellátás Bentlakás Nélkül. A kapott támogatásokból élelmiszert, ruhát biztosít rászorulóknak. Ezek után a juttatások után van-e adó- és járulékfizetési kötelezettsége a kft.-nek. Elegendő-e, ha a könyvelésben elkülönítve könyveljük a vásárlások számláit az egyéb személyi jellegű ráfordítások között? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

Nonprofit kft. önkéntes munkavállalójának költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális szolgáltató nonprofit kft. az önkénteseknek fizetett költségtérítés után adót kell fizessen. Amennyiben átmenne közhasznú nonprofit kft.-be, akkor adhat-e költségtérítést adómentesen az önkéntes munkásoknak? A munkát nem a kft. részére végzik, hanem a szociális tevékenységgel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm!

Közhasznú nonprofit kft. – szakképzési hozzájárulás alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közhasznú nonprofit kft. éves szakképzési hozzájárulása alapjának meghatározása speciális a 1808A-01-02. bevallásban: 30.sor: a szakképzési hozzájárulás alapja egyenlő a szochoalap, csökkentve a szakképzési hozzájárulás alól mentesített (közhasznú) tevékenység árbevételének arányával. 31.sor: szakképzési hozzájárulás alapját csökkentő kedvezmények: Foglalkoztatunk pályakezdő és tartós álláskereső munkavállalókat is. Foglalkoztatásuk 1-2. évében maximum 100 ezer forint/fő/hó (teljes munkaidős) összeggel csökkenthető normál esetben a szakképzési hozzájárulás alapja. Kérdéseim: Közhasznú jogállású társaságnál is elszámolható a fenti kedvezmény? Ha igen, akkor a teljes 100 ezer forint/fő/hó figyelembe vehető, vagy csökkenteni kellene azt a 30. sornál alkalmazott arányszámmal? Válaszát megköszönve, tisztelettel Bankóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs