hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlaadás: egymilliós bírság a mulasztóknak

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

Az elmúlt hetekben merőben új jelenségre figyelhetett fel a nagyérdemű közönség. Óriásplakátokon, újságok reklámoldalain, rádió- és tévéreklámokban ösztönzik a lakosságot arra, hogy a boltokban kérjen nyugtát. Ha nem kap – egyébként a törvény szerint automatikusan járna. Fair play – fütyülőbíróval. Hogyan szigorítják a bírságot jövőre? Vámosi-Nagy Szabolcs kommentál.


Ha nem kér számlát, kifogással sem élhet – figyelmezteti a vásárlókat a naponta többször sugárzott társadalmi célú reklám. Nem tudom, a konkrét reklám jó-e vagy nem, nem vagyok kommunikációs szakember. Adóval foglalkozóként azonban értékelem, hogy az adózatlan gazdaság szűkítésére nemcsak a kötelezés, hanem a büntetés eszközét is bevetették. A kettő együtt – reméljük – az eredményességet növeli. Valakik mégiscsak gondolkodnak a kormányhivatalok tájékán, sőt pénzt is költenek egy társadalmilag nagyon fontos kérdés megoldásának a „reklámozására”. Csak így tovább! Végre!

Hazánkban komoly történelmi hagyományai vannak az adóelkerülésnek, aminek okait itt most nem boncolgatjuk. Az adózatlan gazdaság visszaszorítása érdekében számos intézkedés, intézkedés-sorozat született. Az adóellenőrzés fokozásának is kezdik megteremteni az alapjait. Az elvárt jövedelem, a minimális tb-alap, a hátralékosok adatainak közzététele mellett új szigorító szabályok születtek napjainkban. A rábeszélés, az összefüggések népszerű stílusú ismertetése, a vásárló jogaira figyelmeztetés egyszerű módja lehet olyan hatásos, mint a büntetés. Utóbbi szerint a jövőben a számla- és nyugtaadási szabályokat megsértő vállalkozások akár 1 millió forintra is bírságolhatóak, s emellett az alkalmazottak is pénzbüntetéssel (legfeljebb 50ezer forint) sújthatóak. A bejelentetlen alkalmazott miatt nemcsak a bírság duplázódott meg, de három hónap elmaradt közterhét is megbecsülheti az adóhatóság. A közbeszerzési pénzek elköltésekor a fővállalkozó úgynevezett nemleges adóigazolást köteles kérni az alvállalkozótól.

Az ilyen és ehhez hasonló szabályok szükségesek ahhoz, hogy az adózáson kívül rekedt összegek bekerüljenek a közteherviselésbe. Nem szabad lebecsülnünk őket, sok kicsi sokra megy. Egyébként is nehéz „nagyot dobni” egy olyan jogrendszerben, ahol a jogosultságoknak szabad teret engedtek úgy, hogy az együttéléshez szükséges kötelezettségekről sokkal kevesebb szó esik, ahol a szabadság és a szabadosság gyakran keveredik. Az e téren tapasztalható szisztematikus építkezés (adóslista, építések kötelező bejelentése, vagyonosodási vizsgálatok stb.) támogatandó. Reméljük, hogy a három-négy évre indított folyamat nem szakad meg, hanem folytatódik. A mostani törvénymódosítások mindenesetre ezt bizonyítják.

A magyar adózó legnagyobb rákfenéje az adózatlan gazdaság viszonylag magas szintje. A nemzeti össztermékhez képest 20 százalék körüli latencia a nyugat-európai átlagnak csaknem a kétszerese. A kilencvenes évek elején-közepén volt ez 30-33 százalék is, ezért bizonyos értelemben jónak is értékelhetjük a 20 százalékot. Azért mégis nagyon magas az arány, további csökkentése kiemelt érdeke a társadalomnak (és nemcsak pénzügyi szempontból). Ha többen fizetnének adót, ugyanazon államháztartási bevételhez többen járulnának hozzá, csökkenthető lenne az egy fizetőre jutó adó összege. Ez minden tisztességes adózó esélye a valahai alacsonyabb adóteherre.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink