hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fordított adózás, áfás értékesítés és bérbeadás - mi változik?

  • adozona.hu

Kötelező-e jövőre áttérniük általános szabályok szerinti adózásra azoknak, akik idén egyszerűsített áfamegállapítást alkalmaztak? Nyilatkoznia kell-e annak, akire a fordított adózás vonatkozik? Ha valaki a bérbeadást áfásan választja, az értékesítést pedig nem, akkor milyen szabály vonatkozik rá? Ha áfás értékesítést választ, akkor a lakás eladása is áfás lesz, hiába vette azt korábban áfamentesen? Olvasóink kérdéseire a Deloitte szakértői és Béres Molnár Gergely független szakértő közösen válaszoltak.

Van egy nagyobb üzletem, mely a bolti kiskereskedelmi áfaszámítást(részarányos) alkalmazva állapítja meg a fizetendő áfa mértékét. Mi a teendője annak, aki 2007-ben is ezt az áfa-megállapítási módot használta? Kötelező áttérnie az általános szabályok szerinti áfamódra, vagy van egyéb lehetősége? 

Sajnos a továbbiakban hasonló egyszerűsített áfa-megállapításra nincs mód, különös átmeneti szabály ezzel kapcsolatosan nincs. Azaz a normál adózásra való áttérés kötelező. (Feltételezem, a bolt nem használtcikk-kereskedés.)

Nagyon érdekelne a fordított adozás az építőiparban. Szeretném, ha megerősítést kapnék arról, hogy jól értelmezem a törvényt, vagy nem. Tehát igaz-e, hogy egy építőiparban dolgozó cég - víz-gáz, szerelés , vagy festés profillal - véleményem szerint az ide tartozik. Áfamentes számlát fog kiállítani és a megrendelő cég a /mint végső megrendelő, felhasználó/ az áfa bevallás bevételi oldalán tünteti fel a nettó + áfát . 

Továbbiakban azt szeretném megtudni, hogy milyen szj számokra vonatkozik a törvény ezen része. Be kell-e jelenteni az adóhatóságnak, ha valakire ez a fordított adózás vonatkozik? 

2007-ben bt-énk árbevétele 0, az éves ÁFA bevallásban ez 2008-ban fog megjelenni. Ha a visszaigényelhető áfánk több mint 50ezer forint, akkor ez már 2008-ban, a 2007. évről szóló bevallásban is visszaigényelhető?

Igen, ez így van. A 2007. évi CXXVII. törvény 261. par. (6) bek. alapján a 2007 évről adott utolsó áfa-bevallásban már visszaigényelhető valamennyi, eddig továbbgörgetett, vissza nem igényelt áfa. Feltéve, hogy a szóban forgó beszerzések kifizetése megtörtént (és az igény eléri az 50ezer forintot). A törvényben megkívánt „előzetes bejelentés” azt jelenti, hogy az áfa-bevallás fedlapján az új visszaigénylési szabályok alkalmazásáról nyilatkozni kell. (A visszaigénylés jogcíme nem a 4 MFt elérése, és nem is a tárgyi eszköz-beszerzés.)

Ha az eladó a tárgyi adómentes áfaértékesítést választja, vagyis áfát nem vonhat le és számíthat fel, az hatással lehet a korábbi tárgyi eszköz beszerzés levont áfájára is. Az új törvény értelmében tehát visszamenőlegesen 20 évig ellenőrizhetik, hogy jogosan vonta-e le az áfát?

Igen, hatásal lesz. A 2008. előtt beszerzett eszközök esetében 10 évig kell figyeni az értékesítés összetételét, s annak megfelelően kell korrigálni a korábban levont összeget. Ha minden tárgyi adómentes lesz, akkor az adott évre jutó levont áfát helyesbíteni kell, azaz vissza kell fizetni. A 10 éves szabály változik meg 20 évre, de csak a 2007. december 31. után (2008. évi) beszerzett eszközökre. Ha itt az értékesítés TAM lesz, akkor az áfát sem lehet levonni. 

Amennyiben bérbeadást áfásan választjuk, és az értékesitést nem akkor is ez a fenti rész vonatkozik az adóalanyra? Vagyis, mint bérbeadó áfásan értékesít?

Más a bérbeadás és más az értékesítés, a kettő nem zárja ki egymást. Ha valaki áfás bérbeadást végez, jogosan vonja le az ingatlan beszerzést terhelő áfáját, mert adóköteles értékesítést végez. Az áfakorrekció az éves értékesítés alapján történik. Ha az ingatlant eladta, akkor ez megjelenik az éves árbevételében is, és mivel az eszközt értékesítették, a 10 vagy 20 éves időszakból még hátralévő évekre jutó áfát vissza kell fizetni.

A másik kérdés, ha az áfás értékesitést választjuk, akkor a lakás eladása is áfás lesz, hiába vettük azt áfamentesen? Amennyiben nem ilyen értékesitést választunk, akkor az üzletünk értékesitése áfamentesen történik?

Ez így van. Szerintem az a fontos, hogy kinek adjuk el az ingatlant. Ha magánszemélynek, akkor - véleményem szerint - a tárgyi adómentes értékesítést érdemes választani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink