hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen szolgáltatások tartoznak a fordított adózás hatálya alá?

  • adozona.hu

A nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetés után járó adókedvezményre is érvényes a 3,4 milliós jövedelemkorlát? Milyen szolgáltatások tartoznak a fordított adózás hatálya alá? Ha egy munkavállalót alkalmi munkavállalói kiskönyvvel foglalkoztatnak, akkor azt meddig teheti meg a munkaadó, és kiskönyvesnek jár-e étkezési utalvány? Aki GYED-en volt kell-e adóbevallást benyújtania?

Az önkéntes magán-nyugdíjpénztári és nyugdíj előtakarékossági számlák kapcsán szeretném a véleményüket megkérdezni. A 2007-es szja - változások alapján nem tudom egyértelműen eldönteni azt, hogy az ezen számlákra történő befizetés után járó adókedvezményre érvényes-e a 3,4 milliós jövedelemkorlát?
Bizonyos adókedvezmények teljes összegben 3,4 millió forint, csökkentett összegben 3,9 millió forint éves összes jövedelem határig, de együttesen is csak 100 000 forintos összegig vehetőek igénybe. Ezek az adókedvezmények a következők:
- az egyes társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések kedvezménye,
- a tandíj kedvezménye,
- a közcélú adományok kedvezménye, és
- a biztosítások kedvezménye.
Az önkéntes nyugdíjpénztárba, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg alapján történő rendelkezésekre a fenti, illetve más jövedelemkorlátok nem vonatkoznak. (1995. évi CXVII. törvény 44. § (2) bekezdése)

A 2008-tól hatályos áfatörvény értelmezésében kérem a segítségüket: milyen SZJ szám alá tartozó szolgáltatások azok, amelyek fordított adózás alá tartoznak.
Az általános forgalmi adóról szóló 2008. január 1-től hatályba lépő új áfatörvény SZJ számokat nem jelöl meg. A fordított adózás alá eső szolgáltatások felsorolása taxatív, szó szerint értendő, melyhez külön értelmező rendelkezéseket nem fűz a törvény. Ebből következően a szó köznapi értelmében vett jelentését kell alapul venni az egyes szolgáltatások fordított adózás szabályai szerint történő adóztatásának megítélése szempontjából. (Javasolható az értelmező szótárban foglaltak figyelembe vétele.)

Például az ingatlan őrzését biztosító cég őrzés-védelmi szolgáltatása nem tartozik a fordított adózás körébe, függetlenül attól, hogy ingatlanhoz kapcsolódik, mivel nem építés-szerelési, nem fenntartási, nem takarítási, nem tisztítási, nem karbantartási, nem javítási, nem átalakítási, nem bontási szolgáltatás.

Van egy alapítványunk és vannak támogatóink. Vannak olyan támogatók akik készpénzben fizetnek és vannak olyanok is akik utalnak és az is előfordul, hogy postán fizetnek. Az idei évben több olyan eset volt, hogy piros csekken bankszámlaszámmal utaltak. Nos a probléma itt kezdődik. A bankkivonaton ezek a befizetések csak úgy jelennek meg, hogy "postai utalás 211" semmilyen további információnk nincs. A bank nem tudja megmondani ki adta fel, illetve ki utalta. Így hogyan állítsak ki számlát és kinek adjunk adó visszaigényléshez papírt? További probléma még a könyvelés. Hogyan lehet ezt lekönyvelni?
A befizetett támogatás csak akkor minősül adománynak, ha közhasznú/kiemelkedően közhasznú minősítéssel rendelkező szervezet, például alapítvány (a továbbiakban: alapítvány) kapja és a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 1/a. pontjában, illetve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 41. §-ában foglaltak teljesülnek. Ez esetben az alapítvány bankszámlájára érkezett összegeket (a banki bizonylat alapján), a pénztárba történő készpénzbefizetéseket, vagy a postai utalvánnyal befizetett összegeket akkor lehet a közhasznú/kiemelkedően közhasznú tevékenység bevételei között (kettős könyvvitelt vezető szervezet esetén rendkívüli bevételként, illetve egyszeres könyvvitel esetén pénzügyileg rendezett bevételként) elszámolni, ha a befizetett összeg az alapítvány közhasznú/kiemelkedően közhasznú tevékenységének a támogatására szolgál. A befizetett támogatások adománykénti minősítésének megítélése, az eljárásmód kialakítása az igazolások kiadhatósága érdekében az alapítvány feladata. Megoldás lehet például, hogy az alapítvány olyan csekket alakít ki (nyomtattat), amelyen feltünteti a jogcímet, illetve kéri a befizető nevét és adatait; a bankszámláról való átutalást alkalmazni kívánó támogatók figyelmét felhívja arra, hogy szükséges a megfelelő azonosító adatok megadása ahhoz, hogy az adományról – kedvezmény igénybevételére jogosító – igazolást kiadjon.

Megjegyezzük, hogy az adományok tekintetében számla kiállításának nincs helye (a számlázott összeg ugyanis nem lehet adomány, hiszen a számla valamely termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékének az áfatörvénybeli bizonylata).

Ha egy munkavállalót alkalmi munkavállalói kiskönyvvel foglalkoztatnak, akkor azt meddig teheti meg a munkaadó, és kiskönyvesnek jár-e étkezési utalvány?
Ugyanazon munkáltató és munkavállaló között az alkalmi foglalkoztatás
a) legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig tarthat.
További feltétel, hogy a munkaviszonyt legfeljebb öt, egymást követő napra lehet megkötni. Végezetül a napi munkadíjnak el kell érnie az 1800 forintot, és nem haladhatja meg a 4600 forintot.

Ugyancsak feltétel, hogy egy munkavállaló egy éven belül legfeljebb 120 (legalább három természetes személy vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint munkáltató esetén 200) napig vállalhat így munkát.

A munkáltató a közterheket a közteherjegynek az AM könyvbe való beragasztásával teljesíti. Ezt minden munkanap, a munka megkezdése előtt meg kell tenni. A közteherjegy értéke a napi munkadíj nagyságától függően 400 és 1100 forinti közé eshet.

A magánszemélyt alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztató személy a magánszemély munkáltatójának minősül, így adómentes természetbeni juttatásként adhat a munkavállaló részére havonta legfeljebb 5000 forint értékű hideg, illetve 10000 forint értékű meleg étkezési utalványt.

Aki GYED-en volt kell-e adóbevallást benyújtania?
Igen, a gyermekgondozási díjban részesülő személynek is kell bevallást adnia. A gyed összege bérjövedelemnek minősül, így érdemes odafigyelni arra, hogy utána adójóváírás érvényesíthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Irodaépületen reklámtábla elhelyezése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Illetékmentesség apport esetén

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink