hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallás: egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb 2008-tól

  • adozona.hu

Jövőre jelentősen csökken a bevallások száma. A korszerűsítés keretében egyszerűsödik az internetes programok használata, kevesebb lesz a hibalehetőség és gyorsabban lehet majd kitölteni a nyomtatványt. Az adózóknak emiatt számos változásra kell felkészülniük a bevallások kitöltésekor. A változások 2008. január elsejétől lépnek életbe.

Mire kell figyelni jövőre?
A némely nyomtatvány száma is változik. A változásokat itt tekintheti meg.
Jövőre a 2007-ben használt 59 féle adóbevallás száma 23-ra és 10 féle adatszolgáltatásra csökken. Egyszerűsödik az internetes programok használata: az egyes programok fejlesztése következtében – a megfelelő paraméterek beállításával – kizárólag azok az oldalak jelennek meg, amelyek a hibátlan kitöltéshez szükségesek. Egységes felépítésűek és közérthetőbbek lesznek a bizonylatok, egyes adóbevallások kitöltését példák segítik.

Ugyanazokat az adóbevallásokat lehet majd használni, ha a bevallási kötelezettségét pótolni szeretné az adózó, vagy a már benyújtott bevallását önellenőrzéssel kívánja módosítani. Önellenőrzéskor az adatokat bruttó módon kell majd megadni. A korábbi – önellenőrizni kívánt – bevallás adattartalma áttölthető, így nem kell újra azokat az önellenőrzéskor előállítani. Így jelentősen csökkenhet a hibalehetőség és az adminisztráció teher is.

Elkülönülnek egymástól az adóalapot, adókötelezettséget, valamint annak levezetését tartalmazó adóbevallások a statisztikai célú, illetőleg az adókötelezettségek alátámasztását igazoló adatokat tartalmazó bevallásoktól (adatszolgáltatásoktól). A jövőben a bevallások alapján le lehet kérni a társadalom-biztosítási (egészségbiztosítási és nyugdíj) ellátáshoz szükséges adatokat is. 

Az elektronikus bevalláshoz szükséges kitöltő-ellenőrző programok platformfüggetlenek lesznek, ami azt jelenti, hogy nem csak Windows operációs rendszerű számítógépekkel lehet majd kitölteni az adóbevallást. Lényegesen könnyebb lesz az adóbevallás kitöltése is. Az egyes bevallások esetében a nyomtatványt kitöltő egy  előlapon beállíthatja, hogy mely adózói körhöz tartozik, milyen időszakra és milyen adónemben teljesíti bevallási kötelezettségét. A paraméterek beállítását követően kizárólag azok a bevallási lapok jelennek meg, amelyet ki kell tölteni ahhoz, hogy az adózó a bevallási kötelezettségét a hatályos jogszabályok alapján teljesítse. Így a bevallás kitöltési ideje is csökken, mivel nem kell azokat a lapokat is végig néznie, amelyek esetlegesen nem rá vonatkoznak.

A kitöltésnél példákkal illusztrált, úgynevezett „aktív help” szolgáltatás is segíti majd a bevallást kitöltőket. Az új szolgáltatás bekapcsolásával a szövegablakban az egyes soroknál megjelenik az adott sorhoz tartozó részletes kitöltési útmutató, amely segítséget nyújt a bevallás elkészítésében.

Lényeges változás, hogy a befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozata négyféle módon is eljuttatható lesz az adóhatósághoz: a személyi jövedelemadó bevallás részeként, a bevallással együtt, külön boríték nélkül, a rendelkező nyilatkozat – a korábbi években megszokottak szerint – külön borítékban, külön borítékba téve, a rendelkező nyilatkozat önálló bizonylatként, valamint az APEH honlapjáról letölthető programmal kitöltve, elektronikus úton. A rendelkező nyilatkozatot egységesen 2008. május 20-ig lehet majd beküldeni.

Az adóbevallások elektronikus benyújtása mellett 2008. január 1-jétől lehetőség nyílik arra is, hogy az adózók a törzsadataik bejelentéséhez, módosításához  szükséges törzsadat illetve változást bejelentő lapjaikat is elektronikusan nyújthassák be. Lehetőség nyílik továbbá az APEH nyilvántartásában levő adózói törzsadatok elektronikus letöltésére a már gyakorlattá vált folyószámla adatok lekérdezéséhez hasonlóan, a meghatalmazotti szabályok figyelembevételével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink