hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek nem kell adóbevallást nyújtania?

  • dr. Marosi Andrea

Mit tegyek, hogy ne kelljen adóbevallást nyújtanom, illetve az adóhatóság ne vizsgálja a vagyonosodásom? dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője, volt APEH-revizor válaszolt.


Nem árt tudni, hogy attól még nem szűnik meg a magánszemély adóalanyisága, ha kijelentkezik a Magyar Köztársaság területéről.

Az adóeljárási törvény hatálya azokra a magánszemélyekre terjed ki, akiknek Magyarországon van a lakóhelyük, a szokásos tartózkodási helyük vagy egyébként itt tartózkodnak
- vagyonuk van
- bevételt, vagy jövedelmet (nyereséget) szereznek
- közigazgatási hatósági vagy bírósági eljárásban vesznek részt

Ezt együttesen területi és személyi hatályának nevezik.

A törvény az állandó lakóhely fogalmát nem köti az állandó lakcím bejelentéshez. Állandó lakóhely: az olyan lakóhely, ahol a magánszemély tartós ottélésre rendezkedett be és ténylegesen ott lakik. Lakóhely, minden olyan helyiség, amelyet valaki lakásként használ, vagy a körülmények arra utalnak, hogy azt lakásának tekinti. Szokásos tartózkodási helye a magánszemélynek akkor van, ha a Magyar Köztársaság területén az adott naptári évben – a ki-és beutazás saját is egész napnak tekintve, legalább 183 napot belföldön tartózkodott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink