hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Bizottság javítani akarja az áfacsalás elleni közös fellépést

  • MTI

Az Európai Bizottság, az EU legfőbb végrehajtó testülete azt javasolja, hogy az uniós tagállamok javítsák együttműködésüket az áfacsalás elleni küzdelemben.

A brüsszeli bizottság pénteken közzétett javaslatai azt célozzák, hogy a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek december 4-i ülése politikai iránymutatással szolgálhasson a további lépéseket illetően. 

Kovács László adó- és vámügyi biztos különös elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az adóhatóságok, az üzleti körök és a bizottság között élénk párbeszéd bontakozott ki az adócsalások elleni fellépés témakörében. "Abszolút szükségesnek tartom, hogy az adóhatóságok korszerűbb és hatékonyabb eszközökkel rendelkezzenek a gyors és pontos információcsere érdekében, a csalások elleni küzdelemben" - mondta.

A bizottság egyebek közt olyan kérdésekben várja a tagállamok kormányainak politikai iránymutatását, mint például a pontosabb információcsere az európai közösségen belüli kereskedelem esetén, a kereskedők esetleges rövidebb határidejű jelentéstételi kötelezettségének előírása, ezzel összefüggésben - és ennek ellentételezéseként - pedig az adminisztratív terhek csökkentése más vonatkozásokban.

A bizottság szerint európai szemléletnek kell áthatnia az áfarendszerek működtetését, és az adóhatóságoknak nem csupán a belföldiek áfabizonylatait kellene megőrizniük, hanem a többi EU-tagállamból való áfabizonylatokat is. Emellett közös megközelítést kell alkalmazni az adóköteles személyek regisztrációjában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink