hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Bizottság javítani akarja az áfacsalás elleni közös fellépést

  • MTI

Az Európai Bizottság, az EU legfőbb végrehajtó testülete azt javasolja, hogy az uniós tagállamok javítsák együttműködésüket az áfacsalás elleni küzdelemben.

A brüsszeli bizottság pénteken közzétett javaslatai azt célozzák, hogy a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek december 4-i ülése politikai iránymutatással szolgálhasson a további lépéseket illetően. 

Kovács László adó- és vámügyi biztos különös elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az adóhatóságok, az üzleti körök és a bizottság között élénk párbeszéd bontakozott ki az adócsalások elleni fellépés témakörében. "Abszolút szükségesnek tartom, hogy az adóhatóságok korszerűbb és hatékonyabb eszközökkel rendelkezzenek a gyors és pontos információcsere érdekében, a csalások elleni küzdelemben" - mondta.

A bizottság egyebek közt olyan kérdésekben várja a tagállamok kormányainak politikai iránymutatását, mint például a pontosabb információcsere az európai közösségen belüli kereskedelem esetén, a kereskedők esetleges rövidebb határidejű jelentéstételi kötelezettségének előírása, ezzel összefüggésben - és ennek ellentételezéseként - pedig az adminisztratív terhek csökkentése más vonatkozásokban.

A bizottság szerint európai szemléletnek kell áthatnia az áfarendszerek működtetését, és az adóhatóságoknak nem csupán a belföldiek áfabizonylatait kellene megőrizniük, hanem a többi EU-tagállamból való áfabizonylatokat is. Emellett közös megközelítést kell alkalmazni az adóköteles személyek regisztrációjában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho alkalmazása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. minimális járulék fizetés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kisadózó kórházi orvos magánrendelése 2021-től

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close