hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliárdos áfacsalás Egerben

  • MTI

Több mint 1,1 milliárd forint értékű áfacsalással gyanúsítja a vám- és pénzügyőrség egy egri, számítógép-alkatrészeket forgalmazó cég tulajdonosait - közölte hétfőn a nyomozást felügyelő Heves Megyei Főügyészség szóvivője.

Az Egri Ászok Kft. a gyanú szerint fiktív számlák alapján, illetve meg nem valósult export után igényelt vissza 2005-ben és 2006-ban, összesen egymilliárd 155 millió forintnyi áfát - közölte Konkoly Thege László.

A cég ügyvezetőjét, illetve kereskedelmi vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság - tette hozzá. A szóvivő elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a cég fiktív számlákkal alátámasztva szállított ki, eddig nem tisztázott eredetű számítógép alkatrészeket egy román cég megrendelésére Szerbiába, vámszabad területre. Az áru el sem hagyta a vámudvart, vagyis nem vámkezelték le Szerbiában és beérkezése után azonnal, vagy másnap visszaszállították Magyarországra, egy az USA-ban bejegyzett offshore cég megrendelése alapján. Vagyis a cég fiktív számlák alapján, meg nem valósult export után igényelte vissza az áfát - ismertette a gyanút az ügyész.

Arról is beszámolt, hogy ugyanezt az árut, később az amerikai cég Romániába exportálta egy másik román cég megrendelésére. Ez utóbbi lépés okának kiderítése még a nyomozás feladata - tette hozzá.

A fiktív számlákat kiállító cégek vezetőit ugyancsak csalással gyanúsítja a pénzügyőrség, egyikük jelenleg is bujkál a hatóságok elől. A vámeljárást intéző cég tulajdonosát is bűncselekménnyel gyanúsítják a hatóságok - mondta Konkoly Thege László.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Letiltás további kamat számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink