hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kétmilliárd forintos áfacsalást derítettek fel

  • MTI

Csaknem kétmilliárd forintos áfacsalást derítettek fel a vámnyomozók egy bűnszervezet leleplezésével kapcsolatban – jelentette be Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója.


A főigazgató elmondta, hogy 2007. május 16-án a kora délutáni órákban titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen közel 160 vámnyomozó csapott le egy időben a bűnszervezet tagjaira. 

A bűnszervezet az EU két tagállamából, Németországból, és Hollandiából illetve a távol-keletről és az USÁ-ból származó számítástechnikai alkatrészeket, valamint műszaki cikkeket hozott be az Európai Unió területére. Azt a látszatot keltették, mintha az általuk 2006-2007 évben 9,7 milliárd forint értékben forgalmazott termékeket belföldi eladótól vásárolták volna, így lényegében a bűnszervezet a bevételében meglévő 1,95 milliárd forint általános forgalmi adót (áfát) nem fizette meg. A bűncselekményben közreműködött 10 fiktív cég, amelyek számlát adtak a műszaki cikkekről, ám az áfát már nem fizették meg az áruk után.

Az akció során a bűnszervezet 12 tagját sikerült elfogni és előállítani. A kárbiztosítási intézkedések eredményeként jelenleg összesen 250 millió forintot sikerült lefoglalni, ami magába foglalta a náluk lévő 22 millió forint készpénzt, a bankszámláikon lévő 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut. Ez az összeg a megtett intézkedések tükrében várhatóan növekedni fog.

A rendészeti főigazgató közölte: a Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság 5 főt előzetes letartóztatásba, 2 főt házi őrizetbe helyezett, míg 5 fő esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Bencze József szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás minősítés büntetési értéke 2-8 év szabadságvesztés, ám az halmazati büntetésként elérheti akár a 16 évet is.

A bűnszervezet ismertté vált egy tagja ellen elfogató parancsot adtak ki. Abdullah Mohamed 36 éves szír állampolgár, budapesti lakos biztosította a bűncselekmény-sorozat elkövetéséhez szükséges valutát és azt rendszeresen a banki átváltási ár alatt napi több tíz millió forint értékben váltotta, szökésben van. 

A főigazgató utalt arra, hogy a bűnszervezet feje ellen már 2004 előtt bűncselekmény gyanúja miatt nyomoztak, ám akkor elévülés miatt nem tudtak eljárást indítani. Bencze József emlékeztetett arra, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 2006. szeptember 15. óta - amikor jelentősen kibővült a vámhatóság nyomozati jogköre, az adó- és pénzügyi bűncselekmények vonatkozásában - 8 kiemelt ügyben indított saját felderítés alapján büntetőeljárást. Ezen ügyek összes elkövetési értéke a jelen adatok alapján mintegy 17 milliárd forint. 

Az eljárások során biztosítási intézkedésként csaknem 1 milliárd forint értékben lefoglaltak le árut és zároltak bankszámlát. Ezen eljárásokban összesen 41 fő van előzetes letartóztatásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Bértámogatás és átalányadó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink