hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Radikálisan csökkent a minimálbéresek száma

  • Szabó Zsuzsanna

Az adózók a tavalyi évre összességében 7686 milliárd forint jövedelmet vallottak be, melynek adóvonzata 134 milliárd forinttal több az előző évinél. A minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentősen csökkent, az összevont jövedelmek átlagos adóterhe kissé mérséklődött. Az adófizetésre kötelezettek száma és azoké, akik egyetlen adókedvezményt sem vettek igénybe, jelentősen nőtt – többek között ez derült ki Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavalyi adóstatisztikájából.

A személyi jövedelemadó (szja) alá tartozó összevont jövedelmek átlagos adóterhe 2006-ban 18,8 százalékra mérséklődött az előző évi 18,9 százalékról – mondta Szikora János, az APEH elnöke a tavalyi adóstatisztika ismertetésekor.

Az alacsonyabb jövedelemkategóriákban megközelítőleg szinten maradt az adóterhelés, a magasabb jövedelműek körében ugyanakkor enyhén csökkent, mivel az adótábla felső kulcsa 2 százalékkal mérséklődött.

A munkaviszonyból származó egy főre jutó átlagos bérjövedelem tavaly 7,2 százalékkal emelkedett az adóbevallások szerint, és megközelítette a havi 140 ezer, éves szinten az 1 millió 677 ezer forintot (2005-ben havi 130 ezer, éves szinten 1 millió 565 ezer forint volt). 

A tavalyi évről 4 millió 414 ezer magánszemély szja bevallása érkezett az adóhatósághoz. Az előző évinél közel 980 ezerrel többen éltek az önbevallás lehetőségével, miközben a munkáltatón keresztül elszámolók száma közel ennyivel csökkent. A változás új szabályozás életbelépésének tulajdonítható. Az ADAM-osok száma az előző évi közel 9 ezerről több mint 12 ezerre emelkedett, arányuk elenyésző maradt.

Az összevont adóalap az előző évhez viszonyítva 613,3 milliárd forinttal nőtt a munkajövedelemmel rendelkező kör 72 ezer fős bővülésének köszönhetően. Az önálló tevékenységből származó jövedelem közel 212 milliárd, az egyéb jogcímen szerzett jövedelmek 146,5 milliárd forintot tettek ki.

Az önálló tevékenységből származó jövedelemcsoportban átlag feletti emelkedést produkáltak az egyéni vállalkozói kivétben megtestesülő jövedelmek: az előző évi bázisadathoz képest 11 milliárd forinttal 111 milliárd forintra emelkedtek.

A tavalyi évről 1207 adózó (27 százalék) vallott be a minimálbérnek megfelelő vagy annál alacsonyabb összevont adóalapot. Az APEH elnöke szerint a minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentősen, 204 ezerrel csökkent a tavalyihoz képest - emelte ki az APEH elnöke. 

A jövedelmek emelkedése és a családi kedvezmények igénybevételének szigorodása miatt lényegesen csökkent azoknak a száma is, akik bevallást ugyan nyújtanak be, de nincs szja-fizetési kötelezettségük. Számuk a 2005-ben regisztrált 1,3 millióról 1 millióra csökkent.

Az adóbevallók 18,6 százaléka, 821 ezer személy (az előző évinél 253 ezerrel több) egyetlen adókedvezményt sem vett igénybe. Az szja bevallásokban tavaly összesen 399 milliárd forintnyi kedvezményt számoltak el az adóalanyok, 16 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb adót csökkentő tétel - összegét és az érintett adózók számát tekintve is - változatlanul az adójóváírás volt, összesen 2 millió 847 ezer magánszemély - a jövedelemmel rendelkezők közel háromnegyede - tudta számított adóját ezen a jogcímen összesen 269 milliárd forinttal mérsékelni. A jóváírást érvényesítők száma közel 79 ezer fővel, a jóváírás értéke 30 milliárd forinttal emelkedett. Ebben szerepe volt annak, hogy az adójóváírás igénybevételére jogosító sáv bővült.

A családi kedvezményeket ugyanakkor csupán a korábbi létszám 13,3 százaléka, 123 ezer személy vette igénybe, értékben az előző évi kedvezmény 17,8 százalékát, 13,8 milliárd forintot. A drasztikus csökkenés oka a szabályozás átalakítása volt (a családi kedvezmény legalább három gyermek esetén jár, de akkor is fejenként maximum 4 ezer forint havonta).

A lakáshitel-törlesztésekkel, a felnőttképzéssel, a számítástechnikai eszközök vásárlásával és a biztosításokkal kapcsolatban igénybe vett kedvezmények összesen 10 milliárd forinttal nőttek. Enyhén mérséklődött az önkéntes pénztári kedvezmények összege, az igénybe vevők száma pedig 80 ezerrel csökkent.

Az adófizetésre kötelezettek száma 2005-höz képest 419 ezerrel emelkedett. A növekedés hátterében egyrészt az összevont jövedelmet elérők létszámának emelkedése, másrészt az igénybe vehető kedvezmények körének és összegének csökkenése áll.

A forrásadó alá eső jövedelmek terén némi átrendeződés mutatkozik – mutatott rá Szikora János. Jelentősen erősödött az árfolyamnyereségből és ingatlan átruházásból származó jövedelmek szerepe, az osztalékjövedelmek mértéke viszont visszaesett. Az osztalékjövedelmek esetében az APEH elnöke megjegyezte, hogy bár közel 37 milliárd forinttal 254 milliárdra csökkent az ilyen jogcímen elért jövedelem, mégis 4 milliárd forinttal több adót kellett befizetniük az érintet személyeknek. Ennek oka, hogy a 2005-ben képződött, majd 2006-ban kiosztott jövedelmekre az 5 százalékkal megemelt, 25 százalékos adókulcsot kellett alkalmazni, ami az adóterhelést 4,7 százalékkal emelte két év viszonylatában. Az osztalékjövedelmet elérők száma mindeközben 9 ezer fővel csökkent 2005-höz képest.

A 2006. szeptemberétől életbe léptett, külön adózók körét érintő törvényi változások hatására megközelítőleg 13,1 milliárd forintnyi pótlólagos jövedelem és 2,1 milliárd forintos adóvonzat képződött. Ezek közül a legnagyobb bevételi többletet, 1,7 milliárd forintot, az újra bevezetett 20 százalékos tőzsdei ügyletek nyereségének adója adta.

Az adózók a tavalyi évre összességében 7686 milliárd forint jövedelmet vallottak be, ennek 89,6 százaléka adózott progresszív, a többi lineáris módon. Az összevont jövedelmek közel 9,7 százalékkal (613 milliárd forinttal), a külön adózók 16,2 százalékkal (104 milliárd forinttal) haladják meg az előző évit. Az összes jövedelem adóvonzata tavaly 1456 milliárd forint volt, 134 milliárd forinttal több az előző évinél.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag ügyvezetése munkaviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozás gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csed rokkantellátással rendelkezők számára

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close