hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Április 20-tól megszűnik az szja-kedvezmény

  • BruxInfo

Az április 20-tól végleg megszűnő adókedvezmény az adóhivatal számításai szerint 12 ezer embert érint. Ennyi adózónak kell visszafizetnie az összesen 2,2 milliárd forintnyi befektetési adóhitelt. Ellenkező esetben késedelmi pótlékot kell fizetniük. Milyen változások várhatóak még áprilistól?


Befektetési adóhitel
A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a tőkeszámlára helyezett befektetések után adóhitelt lehetett igénybe venni. Az adóhitel alapja a számlán nyilvántartott átlagos befektetési állomány növekménye. Az igénybe vehető adóhitel maximális mértéke a befektetési állomány növekményének 20 százaléka, de legfeljebb 200 ezer forint volt. A kedvezményt legfeljebb évi 1 millió forint befektetésállomány-növekmény után lehetett igénybe venni. Ha a befektetési állomány csökken, akkor legalább a csökkenés 20 százaléka, de legfeljebb a fennálló adóhitel mértékéig a befektetési adóhitelt vissza kell fizetni. 2004-ben megszűnt a befektetési adóhitel, és az eddig igénybe vett hitel összegét (2003. év utolsó napján fennálló adóhitel állomány) a magánszemélyek 2007. április 20-ig kötelesek teljes összegben visszafizetni. Ez azt jelenti, hogy az adóhitel visszafizetésére több mint három év állt rendelkezésre.
Április 20-án szűnik meg végleg a személyi jövedelemadó-kedvezmény, vagyis az úgynevezett befektetési adóhitel. Az érintetteknek, akik Papp István APEH-főosztályvezető tájékoztatása szerint a legutóbbi adatok szerint még 12 ezren vannak, összesen 2,2 milliárd forintot kell ugyanis eddig a legvégső dátumig visszafizetniük. Aki e határidőt mégis elmulasztaná, arra a szokásos mértékű, a mindenkori jegybanki alapkamat dupláját kitevő késedelmi pótlékot vet ki az adóhatóság.

Nemmcsak a befektetési adóhitellel rendelkezők, hanem a televizió-üzembentartási díj fizetésére kötelezettek és a mezőgazdasági őstermermelők számára is új adózási feladatokat hoz az április. Vendéglátók, szállodások, valamint az egyéb kereskedelmi tevékenységet folytatók - és eközben televizó készüléket nyilvánosan üzemeltetők - az érintettjei az április elséjétől készülékenként és havonta fizetendő 1741 forintos üzembentartási díjnak.

A törvény szerint e fizetési kötelezettség alól egyedül az ilyen készülékek forgalmazásával, bemutatásával foglalkozó vállalkozások mentesülnek. Az APEH honlapján is megtalálható tájékoztató szerint nem elegendő a kirótt summát a megfelelő számlára befizetni, arról az adóhatóság felé a fizetési kötelezettség keletkezésétől (illetve annak megszűnésétől) számított 8 napon belül egy formanyomtatványon bejelentést is kell tenni.

Vagyis az érintettek az általuk üzemeltetett készülékek számáról (aminek nagyságát még becsülni sem merte az illetékes) első ízben legkésőbb április 8-áig kell bevallást adniuk. Jó tudni még, hogy az áprilistól decemberig tartó időszakra érvényes 1741 forint csak afféle "bevezető ár", a teljes kötelezettségnek csupán a 40 százaléka, a többit - az idén legalább is - az állami költségvetés állja.

A január elsejétől biztosított mezőgazdasági őstermelők negyedévente, az azt követő hónap 12-éig, vagyis legelőször áprilisban kötelesek a rájuk kirótt járulékot befizetni és - elektronikus úton - bevallani. Alapesetben a fizetendő összeg a mindenkori minimálbérre vetített 29 százaléknyi társadalombiztosítási, 7 százalék egészségbiztosítási, valamint az esetleges magánnyugdíjpénztári befizetéssel együtt összesen 8,5 százalék nyugdíjjárulékból áll össze.

A fizetési kötelezettség alól két kivételt enged a törvény. Egyáltalán nem kell ilyen jogcímen járulékot fizetnie annak a mezőgazdasági őstermelőnek, akinek az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig már semmiképpen sem jöhet össze az előírt 20 év szolgálati idő. A másik kivételt azok csoportja képezi, akiknek az előző évi ilyen bevételük nem haladta meg a hétmillió forintot. Ez utóbbiak havonta a tényleges őstermelői bevételük 20 százalékának egytizenketted része után kell 8,5 százalék nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizetni.

A mezőgazdasági őstermelőkre is vonatkozik az e biztosítási jogviszonyukkal összefüggő változásokkal kapcsolatos adóhivatali bejelentési kötelezettség, mégpedig az adóigazgatásban általában szokásos 15 napos határidővel. (Az idei első ilyen regisztráció végső határideje egyébként január 31. volt).



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink