hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: április elsejéig 1,172 millió szja bevallás

  • MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) április 1-jéig 1,172 millió darab személyi jövedelemadó (szja) bevallást vett nyilvántartásba, mintegy 17 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában - közölte az adóhatóság.

Az önadózást választó magánszemélyektől az adóhatóság az idén mintegy 2,4 millió szja bevallást vár. Adóhatósági adómegállapítást (ADAM) körülbelül 14 ezren kértek.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhattak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja), és az ADAM-ot. Az utóbbi két mód igénybevételéről február 15-éig kellett nyilatkozni, aki egyikre sem tartott igényt, annak önállóan kell benyújtania adóbevallását május 21-éig (az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek kivételével, akiknek február 15-éig túl kellett esniük ezen).

A határidőt érdemes szem előtt tartani, mert a késedelmesen - de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése előtt - benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha az illető késedelmét nem menti ki.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20. Az APEH április 1-jéig valamivel több, mint 22,6 milliárd forint szja-t fizetett vissza mintegy 426 ezer adózónak, vagyis átlagosan több mint 53 ezer forintot.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az szja bevallásokban előforduló hibák a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is elsősorban figyelmetlenségből (az aláírás hiánya, valamely szükséges melléklet csatolásának elmulasztása, hibás összegzés, kiutalás kérésénél a kiutalás helyére vonatkozó rendelkezés elmulasztása stb.) vagy valamely sor kitöltésére vonatkozó leírás téves értelmezéséből származnak.

Az idén a sajtó többször foglalkozott azzal, gondot okoz az adózóknak, hogy megváltozott az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetéshez fűződő kedvezmény érvényesítésének módja: a kedvezményt most már nem kapják kézhez az adózók, hanem az általuk megjelölt önkéntes pénztárba utalja át az adóhatóság. Ehhez meg kell adni a pénztár adószámát és az egyéni számlaszámot, ezt azonban nem mindenki értelmezte helyesen, egyes visszajelzések szerint azért, mert az ehhez fűzött magyarázat félreérthető volt.

"Ezen új lehetőség a bevallások feldolgozása során az adóhivatal részére új feladatot jelentett" - válaszolta az APEH sajtóosztálya arra a kérdésére, igaz-e, hogy a pénztári számlákon emiatt még nem jelentek meg a jóváírások. "Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak számláin az adóvisszatérítésből származó összegek az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak számlaszámainak az adóhivatal által történő ismeretében jelenhetnek meg. Az utalások megkezdése a közeljövőben várható" - közölte az APEH.
.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink