hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árfolyamnyereség utáni adózás és alkalmi munkavállaló foglalkoztatása

  • adozona.hu

Milyen nyomtatványon és mikor kell adózni árfolyamnyereség után, van-e olyan nyugdíjalapú befektetés, amellyel csökkenthető az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség, ha valaki vállalkozó, főiskolai hallgató és részmunkaidős munkavállaló egyben, akkor melyik az optimális adózási forma? Milyen bevallási kötelezettsége van magánszemélynek, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztat? Kérdezzen Ön is!

1., Az év közben megszerzett árfolyamnyereséget miként kell bevallani (formanyomtatvány, időpont stb...) és mit kell utána fizetni? 

Az árfolyamnyereséget a személyi jövedelemadó bevallásában kell bevallania a magánszemélynek. Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek ezt február 15-ig kell megtenniük, míg másoknak május 20-áig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat. Nem kell bevallani az árfolyamnyereséget akkor, ha az értékpapír-kölcsönzésből, osztalékból, árfolyamnyereségből származó és a vállalkozásból kivont jövedelem együttes összege nem több 50 ezer forintnál, feltéve, hogy az említett jövedelmekből a kifizető levonta az adót.

A magánszemélynek a bevallási kötelezettség alá tartozó árfolyamnyereségből származó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell, egészen addig, amíg a befizetett egészségbiztosítási járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint egészségügyi hozzájárulás együttes összege az adott évben el nem éri a 450 ezer forintot.

Amennyiben a magánszemély által megszerzett árfolyamnyereség kifizetőtől származik, akkor az adót és az egészségügyi hozzájárulást az árfolyamnyereség kifizetésekor (jóváírásakor) a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia. Ha az árfolyamnyereség nem kifizetőtől származik, akkor az adót és az egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek az adóbevallásában kell jeleznie, és befizetnie.

2., Létezik olyan nyugdíjalapú befektetés, mely igénybevétele esetén az ingatlanértékesítés utáni SZJA befizetési kötelezettség csökkenthető? 

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem nem csökkenthető a magánszemély nyugdíjalapú befektetéseivel. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint az ingatlanértékesítésből származó jövedelem utáni adókötelezettség megállapítása során ilyen címen lakáscélú kedvezmény nem érvényesíthető.

3., Ha magánszemélyként foglalkoztatok alkalmi munkavállalót, akkor a foglalkoztatottak után valamilyen bevallási kötelezettségem van-e?
Erről a kérdésről jelenleg szakmai egyeztetés folyik, később fogunk rá visszatérni.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink