hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi lottó magyar adója, rokkantnyugdíjas bevallása, Start-járulékalap

  • adozona.hu

Hogyan kell adózni külföldi szervezésű lottó után magyarországon? Számítható-e időarányosan a Start-járulékalap a havi bevallásban? Hogyan adózik a 2007-ben rokkantnyugdíjas munkavállaló? Kérdezzen Ön is!

A magyar adózási törvényeket átnézve nem találtam egyértelmű állásfoglalást arra, hogy milyen adózási szabályokat kell követni magyar állampolgároknak, amennyiben külföldi szervezésű lottón játszanak. Ma már egyre nagyobb figyelem övezi a több EU-s tagállam által szervezett EuroMillions nevű lottójátékot. Interneten keresztül bárki vehet virtuális szelvényt, vagy akár külföldre utazva szokványos szelvényt. A jogszabályok homályosak, szeretnék tisztán látni.

Abban az esetben, ha a kettős adóztatás elkerülésére a nyeremény forrása szerinti országgal Magyarország nemzetközi egyezményt kötött, akkor a nyeremény összege Magyarországon lesz adóköteles, ezen belül egyéb összevonandó jövedelemnek minősül az e címen megszerzett összeg. Amennyiben a nyeremény forrása szerinti országgal nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, akkor mindkét országban adóköteles lesz a nyeremény összege azzal, hogy a külföldön megfizetett adó 90 százaléka betudható a Magyarországon megállapított és bevallot adó összegébe, azaz csökkenti a fizetendő adót.

Egy dolgozónk számára belépéskori töredék hónapra (2006.03.13-2006.03.31-ig) számfejtett 195.652 forint bruttó munkabér esetében is a maximálisan lehetséges 125 ezer forintot vette figyelembe a bérprogramunk a 15 százalékos "Start"-os járulékfizetés alapjaként. A 2006. évről szóló NYENYI adatszolgáltatás során hibalistára került az érintett dolgozónk adata, holott a havi adó-és járulékbevallásban (pontosabban ez esetben a 06081K bevallásban) ennek a a dolgozónak az adatát az elektronikus bevallási rendszer hibaüzenet nélkül feldolgozta és az adófolyószámlára könyvelte. Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól kapott szóbeli válasz szerint a 125 ezer forintos maximális Start-járulék alap időarányosan számítandó. Valóban így van-e, melyik törvényhely értelmezéséből adódik így? Miért nem jelezte a hibát a havi járulékbavallási rendszer? Mi a teendőnk (önellenőrzés)?

Egyetértünk a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság szóban adott tájékoztatásával, mely szerint a 125 ezer forintos Start járulékalapot a foglalkoztatás időtartamával arányosan kell megállapítani. A konkrét esetben önellenőrizni kell.

Édesanyám eddig 50 százalékos nyugdíjas volt, mellette 6 órában be volt jelentve egy kft-nél, s még ebben az évben teljes rokkantnyugdíjas lett. Gondnokaként én intézem az ügyeit. 2008-ban, mikor be kell adni az adóbevallását, kell nekem adóbevallást csinálnom a nyugdíjáról, vagy csak a munkáltatójának kell?

Az édesanyja 2007-ben nyugdíjat és emellett munkaviszonyból származó jövedelmet is szerzett. Emiatt őt – illetve gondnokként Önt is – 2008. május 20-ig bevallási kötelezettség terheli. Az édesanyja bevallásában szerepeltetnie kell a munkaviszonyból származó jövedelmet, illetve a nyugdíjat is mint adóterhet nem viselő járandóságot. Mindkét összeget a kifizetőktől – a munkáltatótól és a nyugdíjfolyósítótól – kapott igazolások alapján tudja a bevallani. Ha az édesanyjának más jövedelme is volt 2007-ben, a bevallásban erről is számot kell adni. Tekintettel arra, hogy az Ön édesanyja már nem áll munkaviszonyban, illetve mivel munkáltatókon kívül más forrásból is részesült jövedelemben, így a volt munkáltatója nem állapíthatja meg az adóját. Ezért Önnek – mint édesanyja gondnokának, törvényes képviselőként aláírva – kell a bevallást beadnia.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink