hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: cél az egyszerűsítés és az átláthatóság

  • MTI

A 2008-tól bevezetendő adóváltozások az adózás egyszerűsítését és egységesítését szolgálja, szélesebb adóreformot csak 2009-től tervez a kormány - mondta a szerdai kormányülés után Veres János pénzügyminiszter.

Az egyik leglényegesebb változás 2008-ban - Veres János szavai szerint - az úgynevezett "kisadók" összevonása - a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járadék, a munkaadói járulék és a rehabilitációs járulék helyébe egységes adónem lép, amelynek alapja a korrigált nettó árbevétel - tette hozzá, mértéke a 20 fő alatti vállalkozásoknál 0,9 százalék, 20-50 fő között 0,95 százalék, 50 fő felett pedig 1,22 százalék.


A kulturális járulék megmarad ugyanabban a körben, mint 2007-ben - jelezte a pénzügyminiszter. A személyi jövedelemadónál nem változnak a kulcsok, ugyanakkor havi 170 ezer és 200 ezer forint közötti jövedelemnél az adójóváírás változása nyomán az eddigieknél havonta 4500-4700 forinttal több marad a lakosságnál, ami összességében évi 30 milliárd forint többletjövedelmet eredményez - jelentette be Veres János.


A pénzügyminiszter elmondta: a jövő évi adóváltoztatások alapvető célja az egyszerűsítés és az átláthatóság. Aláhúzta: az áfa-törvény teljes újrakodifikálására van szükség, mivel ez egy másfél évtizedes jogszabály, és az EU-tagságunk elnyerésekor felmerült annak alapos újraírása. 


Veres János elmondta: jövőre az áfakulcsok nem változnak és a termékek és a szolgáltatások felsorolása is a régi marad. Egyik nagyon fontos változás, hogy az áfatörvény esetében az alanyi adómentesség értékhatára 2008-ban 4 millió forintról 5 millió forintra emelkedik. A törvényjavaslat egyik lényeges módosításként a fordított adózást kiterjeszti az ingatlanszektorra is, a jövőben még új területekre is érvényes lesz a fordított adózás, de erről most folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal. 


A pénzügyminiszter elmondta: az áfatörvényben új módon szabályozza az értékesítési láncok adóztatását, ez azt jelenti, hogy az egyetemleges kötelezettség érvényesítése, bevezetése az adó megfizetése terén kötelezővé válik a láncban egymással kapcsolatban álló adóalanyoknál. 


A pénzügyminiszter egy másik nagyon fontos változásként említette, hogy sorozat jellegű ingatlanértékesítés esetében, ha két éven belül valaki négy értékesítést hajt végre, akkor az áfa szempontjából adóalannyá válik az illető. Bevezeti az áfa-szabályozás a "csoportos adóalanyiságot" mint új kategóriát, ez széles körben alkalmazható lesz a Magyarországon működő kapcsolt vállalkozások esetében. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése is. 


Az szja esetében az adójóváírás mértéke 18 százalék, havi felső értéke 11 340 forint lesz, kifutása pedig az egymillió 250 ezer - illetve a kétmillió 762 ezer forintos éves jövedelmi sávban következik be. Ez átfogóan azt jelenti, hogy össztársadalmi szinten 30 milliárd forintot nem kell befizetni az adóalanyoknak. 


A társasági adóban pedig az adózás előtti nyereség 25 százalékáról 50 százalékra emelkedik a tartalékképzési lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink