hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jutalom a kevés fizetésből élőknek és megszűnő adónemek

  • adozona.hu

Elkészítette a Pénzügyminisztérium azt a törvénytervezetet, amely a 2008-ra várható adóváltozásokat tartalmazza, a csomagról jelenleg is folyik az államigazgatási egyeztetés, a kormány szeptember végén bólinthat rá – tudósít az Index. Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója kommentálja a várható változásokat az Adózónának.

„A luxusadó nem azokat az ingatlanokat érinti 2008-ban, amelyeknek az értéke 50 millió forint felett van. Fizetniük továbbra is azoknak a tulajdonosoknak kell, akik lakásának vagy üdülőjének  értéke 100 millió forint felett van.  A változás annyi, hogy a luxusadóra kötelezettek az 50 millió forint feletti értékösszeg után fizethetik majd a félszázalékot” – pontosította az Adózónának Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója az Index jövő évi adócsomaggal kapcsolatos értesüléseit. 2008-tól már nemcsak magánszemélyeknek, de a vállalkozásoknak is kell fizetniük. A tervezet – a hírportál értesülései szerint – továbbmegy: 2009-ben akár már 10 millió forint felett is adózni kell, és akkor már építmény és telekadónak hívnák ezt az adónemet.

A személy jövedelemadót érintő változás lesz, hogy átalakítják az adójóváírás rendszerét. Az 1 - 2,7 millió forint között keresők járnak majd jól, a kiegészítő adójóváírást beolvasztják az adójóváírásba. „Az adójóváírás kiegyenlítése elsősorban a minimálbér felett, de még alacsony jövedelműek számára is előnyös. Emögött az a kormányzati cél lehet, hogy még mindig gyanúsnak tűnhetnek a minimálbéren élők, és azokat „jutalmazza” a jogalkotó, akik vélhetően valós és viszonylag alacsony béren vannak bejelentve” – magyarázta a szakértő.
A befektetési jegyek esetében is bevezetnék a részvényeknél már működő rendszert, vagyis, hogy ha valaki az egyik befektetési jegyen nyereséget ér el, a másikon viszont vesztesége van, akkor utóbbi csökkentheti az adóalapot.

A lakáseladások esetében is várható némi változás. Januártól nem lehetne adót visszakérni (eddig, ha valaki 5 éven belül lakást vásárolt, visszaigényelhette a befizetett adót). „Az Európai bizottság kötelezte Magyarországot, hogy változtasson, mert sértette az egyenlő bánásmód elvét, hogy csak Magyarországon vásárolt lakás után lehetett az adót visszaigényelni”- mondta Oszkó Péter hozzátéve, hogy a döntés vélhetően a lakáspiaci mobilitást is befolyásolja majd. Két kivétel lenne a rendszerben: ha az 5 éven belül vásárolt lakás eladásából saját magunknak vagy hozzátartozónknak idősek otthonában helyet biztosítunk, illetve ha az APEH szociális, jövedelmi helyzetre tekintettel mérsékli vagy elengedi az adófizetést. Utóbbival kapcsolatban azonban annyit jegyzett meg Oszkó, hogy az APEH-en egyelőre nagyon nagy a költségvetési számok teljesítése érdekében a nyomás, így kétséges, hogy mennyiben él majd egy ilyen lehetőséggel.

A munkaadói járulékot, a rehabilitációs, a szakképzési és innovációs hozzájárulást összevonnák, és az ezeket kiváltó adó a bruttó bér 5,5 százaléka lenne. A többi kis adót, mint például a kulturális, földvédelmi terhet, eltörölnék. „Ez az összeg teljes egészében bérköltség alapú lesz, míg például az innovációs hozzájárulás nem volt az” – mondja Oszkó, hozzátéve, hogy az eddig az innovációs adóból leírható kutatásfejlesztési beruházásokra is hatással lehet a döntés.

Az adómentes fejlesztési tartalék feltételei között az adózás előtti nyereség 25 százalékos határát megdupláznák. Ettől 10 milliárd forintos bevételkiesést vár a pénzügyi tárca. „Ez azonban nem azt jelenti, hogy ez a pénz kiesne a rendszerből, a döntés nem az adófizetés teljesítését, csak annak időzítését befolyásolja majd”- fűzte hozzá Oszkó Péter. „Radikális változások 2008-ban nem várhatók”- sommázta a 2008-as törvénytervezetet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink