hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért csak 2009-től lesz ingatlanadó?

  • Salgó Andrea

A közelmúltban nyilvánosságra hozott 2008-as adócsomag tervezete szerint nem jövőre, hanem 2009 januárjától vezetik be az ingatlanadót. A Deloitte szakértője szerint nincs olyan szakmai érv, amely indokolná a halasztást. Mi lehet az ok?

Nem szakmai, hanem politikai okok állhatnak az ingatlanadó elhalasztásának hátterében - mondta az Adózónának Kövesdy Attila, a Deloitte adótanácsadó partnere arra a kérdésre, hogy miért nem lenne "praktikus" most bevezetni ezt az adónemet. A 2008-as adócsomag -tervezet nem tartalmaz egyetlen olyan szakmai érvet sem, ami indokolná, hogy az ingatlanadó bevezetését az eredeti tervhez képest egy évvel későbbre, 2009. január elsejére halasszák - mondta a szakértő, hozzátéve: jövőre még maradnak az ingatlanokhoz kötődő eddigi adók, és várhatóan 2009 januárjától vonják össze a kommunális, az építmény- és a telekadót, illetve az üdülőkre kivetett adót.

Közismert tény viszont, hogy 2010-ben lesznek a parlamenti választások, egy évvel azelőtt pedig több adónem csökkentését tervezi a kormány. A tervezet szerint a munkaadói járulékot, a rehabilitációs, a szakképzési és innovációs hozzájárulást összevonnák, és az ezeket kiváltó adó a bruttó bér 5,5 százaléka lenne. A többi kis adót, mint például a kulturális vagy a földvédelmi terhet, eltörölnék. A személy jövedelemadót érintő változás lesz, hogy átalakítják az adójóváírás rendszerét. Az 1 - 2,7 millió forint között keresők járnak majd jól, a kiegészítő adójóváírást beolvasztják az adójóváírásba.

A foglalkoztatási terhek mérséklése és a járulékok átalakítása miatt 10 milliárdos bevételkiesésre számít a kormány. Igaz, a bevétel teljes egészében nem esne ki a költségvetésből, csupán később kerülne az államkasszába, a hiányt átmenetileg is pótolni kellene. Ezt a célt szolgálhatja az ingatlanadó, noha az ebből származó bevétel teljes egészében az önkormányzatoké.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink