hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e áfát fizetni perköltség után?

  • adozona.hu

Levonhatja-e a cég a szállásköltségre adott előleg áfáját? Egy perben vesztes félnek a perköltséget áfásan vagy anélkül kell megfizetnie? Hogyan  és milyen módon kell hivatkoznia a cégnek az unió 6. áfa-irányelvére? Olvasói kérdésekre Drabos Erik, a Deloitte szakértője válaszolt.

Szállásköltségre adtunk 15 százalék előleget, ennek áfá-ját levonhatjuk-e, ha tudjuk, hogy a végszámlában a szálláshoz kapcsolódó étel és italfogyasztás (például szobaszerviz, minibár) is valószínűleg szerepelni fog)?

Az előleg adójogi szempontból osztja a főszolgáltatás sorsát. Így amennyiben a szállásköltségre adott előlegről tudjuk, hogy egyébként a cég adóköteles bevételszerző tevékenységéhez kell, úgy az előlegről kiállított számlán feltüntetett általános forgalmi adó összegét levonhatjuk. Nyilvánvaló továbbá, hogy az előleg csak a szállás foglalásához tapad, hisz a fogyasztás mértékéről előzetesen nincs információnk. Ezáltal az előleg áfája az általános szabályok szerint levonható. 

Amennyiben  viszont a végszámla elkülönülten tartalmazni fog étel és ital fogyasztást is, úgy annak általános forgalmi adó összege csak akkor vonható le, ha az étel és ital fogyasztást továbbértékesítési céllal vásárolták meg. (Tehát például azt külön átterheljük a munkavállalóra.) Amennyiben a szállásköltség a kötelező reggelit is tartalmazza, úgy annak az áfa-levonásra semmilyen megszorító hatása sincs. Azaz mind az előleg, mind a végszámla áfájának levonása az általános szabályok szerint állapítható meg.

Cégünk egy peres eljárás eredményeként pert vesztett, és a bíróság perköltség megfizetésére kötelezte társaságunkat. Az ítéletben a bíróság a perköltség egyes elemeit a nettó összeg áfá-jával növelt módon határozta meg. Társaságunk azonban nem kapott áfá-s számlát  a pernyertes féltől a perköltségről . Cégünk követelheti-e, hogy a pernyertes fél áfá-s számlát állítson ki?

Röviden, a peres felek közötti perköltség elszámolás nem esik az Áfa tv. hatálya alá, így a perköltség jogosultjától nem követelhető általános forgalmi adót tartalmazó számla, de a költségek között az áfa lehet kalkulációs tényező. 

Igaz, hogy az Unió 6. áfa-irányelvére közvetlenül hivatkozni nem lehet, mert az csak "irányelv", nem pedig rendelet?

Nem, nem igaz, bár bizonyos megszorításokat kell tennünk. Egyrészt eleve csak az uniós csatlakozás napjától, tehát 2004. május 1-jétől alkalmazandók az Unió szabályai (vagyis azt megelőző időszakok gazdasági eseményeinél uniós szabályokkal nem érvelhetünk). Másrészt - az Európai Bíróság jogértelmezése alapján - mérlegelni kell azt is, kellően konkrét irányelvi rendelkezést szeretnénk-e alkalmazni. Vagy az adott tagállamnak lehetett-e mozgástere a rendelet konkrét megvalósításában. 

Tipikus példája az irányelv közvetlen hatályának például az áfás számla aláíratásának kérdése, hisz az értelmezendő rendelkezés szerint "A tagállamok nem fogják megkövetelni a számla aláírását.", így arra az adózók konkrétan hivatkozhatnak, amennyiben kellően tisztázzák az irányelv konkrét célját.

Ugyanakkor például a mostanában felvetett, a behajthatatlan követelések kezelése kapcsán az irányelv szabálya a következő: "…teljes vagy részleges nem fizetés, illetve az értékesítés bekövetkezte utáni árengedmény esetén az adóalapot a tagállamok által meghatározott feltételek szerint megfelelő mértékben csökkenteni kell. Teljes vagy részleges nem fizetés esetén azonban a tagállamok ettől a szabálytól eltérhetnek

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink