hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eddig 85 milliárd forintot utalt vissza az APEH

  • adozona.hu

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a beérkezett 4,5 millió bevallásból eddig már 3,4 milliót dolgozott fel. Az adózók csaknem 71 milliárd pótlólag befizetendő adót vallottak be, a hivatal pedig mintegy 85 milliárd forintot utalt vissza. Emellett az új szóvivő az APEH új kommunikációjáról is beszélt, amelynek célja egy barátságosabb kép kialakítása az adóhivatalról.

Társasági adó
A társasági adóbevallások döntő többségét – 98,9 százalékát – elektronikus úton nyújtották be idén. A társasági adóbevallások nagy része a kettős könyvelést végző vállalatok közül került ki. A beérkezett 325 ezer bevallásból – hétfői adatok szerint – 259 300-at dolgoztak fel, tudtuk meg az adóhivataltól.
Ez az év volt az első olyan év, amikor a munkaadóknak nem volt kötelező alkalmazottaik adóbevallásának elkészítése és ez a feladat a munkavállalókra hárult. Az átállás zökkenőmentes volt – vélekedett Bakonyi Ágnes, az APEH új szóvivője, cáfolva ezzel az szja bevallásokkal kapcsolatban az utóbbi időben a médiában megjelent téves információkat. A munkáltatói adóelszámolások száma mintegy 1 millió darabbal csökkent ugyan az előző évihez képest, de az önbevallások száma körülbelül ugyannyival emelkedett. Nem igaz tehát, hogy emiatt több százezren nem tudták benyújtani a bevallásukat – tette hozzá a szóvivő. 


Míg 2005-ről 2 432 918 darab önbevallást nyújtottak be, a munkáltatói adatszolgáltatások száma pedig 2 025 738 volt, 2006-ra 3 442 968 darab szja bevallás és 1 038 752 darab munkáltatói adómegállapítás érkezett. Adóhatósági adómegállapítást (adam) 14 150 személy kért, közülük 9 124-en voltak rá valóban jogosultak. 


Az adóhatóság várakozásaival összhangban mintegy 4,5 millió darab szja bevallás érkezett, amelyekből eddig 3,4 milliót dolgoztak fel. Az eddigi adatok alapján az adózók 70,8 milliárd forint pótlólag befizetendő adót vallottak be, a hivatal pedig eddig mintegy 85 milliárd forintot utalt vissza. A határidőn túli kiutalás miatt 5,3 millió forint késedelmi kamatot fizetett az APEH eddig az adózóknak. A hibás bevallások aránya nem változott, a benyújtott bevallások 41 százalékában volt valamilyen hiba.


Szankciók



Kovács Ferenc osztályvezető a büntetési tételeket ismertetve elmondta: ha valaki önhibáján kívül nem teljesíti bevallási kötelezettségét (például kórházi kezelés miatt), benyújt egy igazolási kérelmet, és azt az adóhatóság is elfogadja, megúszhatja a szankciót. 


Bevallási késedelem miatt magánszemélyekre maximum 100 ezer forint mulasztási bírság szabható ki, akkor is, ha az adózó maga veszi észre a mulasztást, és akkor is, ha az APEH. Az utóbbi esetben azzal a különbséggel, hogy az adóhivatal felszólítást küld az adózónak, amelyben egyidejűleg a mulasztási bírságot is megjelöli. A bírság azonban még ekkor is megúszható, amennyiben a bevallást az APEH által meghatározott határidőre beküldi az adózó. Az adóhatóság mindig egyedileg bírálja el ezeket az eseteket és figyelembe veszi például, hogy az illető korábban mennyire volt jogkövető. Ha az adózó a felszólítás ellenére nem küldi be az adóbevallást, még egy felszólítást kap, de ekkor már az eredeti bírság duplájával számolhat – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.


Ráncfelvarrás


Az adóhivatal június eleje óta posztján lévő szóvivője az APEH új kommunikációs stratégiájáról is szólt. A hivatal nyitottabb lesz és érthetőbben fogalmaz, ám politikai kérdésekbe ezután sem fog belemenni - jelentette be a hivatal új szóvivője, Bakonyi Ágnes szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján.


Emellett egy komolyabb PR kampányt is tervez a szóvivő, amelynek keretében az adóhivatal logója megújulna, tv-spotokat, rádióreklámokat készítenének és akár egy oyan szignált is elképzelhetőnek tartott Bakonyi Ágnes, amelynek hallatán a hallgató azonnal tudja, hogy az APEH-ről van szó. A projekt még nagyon kezdetleges fázisban van – mondta el kérdésünkre a szóvivő -, ezért a költségeiről illetve időpontjáról nem tudott nyilatkozni. A cél az lenne, hogy az adóhivatalról barátságosabb képet alakítsanak ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink