hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az szja 1 százalékát érintő törvénymódosításról tárgyal a PM

  • MTI

A Pénzügyminisztériumban (PM) hétfőn egyeztetés kezdődött a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításának tervezetéről - közölte a tárca.

Egyeztettek a civil szervezeteknek felajánlható egyszázalékos adóhányaddal kapcsolatban, amelyre 5 civil tömörülést hívtak meg, valamint az egyházaknak felajánlható egyszázalékos adóhányad témájában is, ez utóbbira a négy történelmi egyház kapott meghívást.

A PM honlapján közzétett törvénymódosítási tervezet - egyebek között - a személyi jövedelemadó 1 százalékáról történő rendelkezésen is változtatna. Ennek lényege, hogy főszabályként megszűnne a jelenlegi úgynevezett borítékos rendszer, és a rendelkező nyilatkozat az adóbevallási nyomtatvány részét képezné. Egységesítenék a rendelkező nyilatkozatok benyújtási határidejét is, amely egységesen minden adómegállapítási mód esetén az önadózó adóbevallásának benyújtására – az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott – határidőhöz igazodna.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége a PM állításával szemben arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn: az egyház május 18-án délután az evangélikus egyház illetékeseitől értesült arról, hogy a tárca az 1 százalékos törvény módosítását előterjesztette, és arról tanácskozást szervez május 21-én délután. A tervezetet és a tanácskozásra szóló meghívót a mai napig nem kapták meg.

A PM illetékesek szóbeli tájékoztatása alapján technikai tévedésről van szó csupán, mindazonáltal egyházunk tiltakozását fejezi ki az előkészítetlen és elhamarkodott szervezés miatt - olvasható az egyház kommunikációs szolgálata közleményében. A református egyház zsinati elnöksége vasárnap jelezte, hogy mihamarabbi egyeztetéseket javasolnak az úgynevezett egyszázalékos törvény módosításáról.

Az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a párt örömmel fogadta és támogatja a református egyház kezdeményezését. Az SZDSZ egyház-finanszírozási javaslata módot adna arra, hogy ne a kormányzat, hanem a hívők döntsenek az egyházak forrásairól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close