hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elektronikus szja-bevallás: mennyi időbe kerül?

  • adozona.hu

Postai sorbanállás nélkül, otthonról feladni az szja-bevallást nagyon kényelmes, különösen a határidő előtti utolsó hétvégén. A kényelemnek azonban ára van.

A Magyarország.hu nem biztonságos. Tényleg folytatni szeretné? A számítástechnikai érdeklődéssel kevéssé megáldott, viszont a vírusokról sokat halló átlagfelhasználó talán már e figyelmeztetés láttán feladta volna, de mi vállaltuk a veszélyt, és elektronikus ügyfélkapunkon keresztül, otthoni számítógépünkről küldtük el szja-bevallásunkat a kibertér sötétjében várakozó APEH-nek. Nem kevés fejtörésünkbe került.

Az alapfeltételek már megvoltak: rég letöltöttük az APEH nyomtatványkitöltő programját, amelynek nevénél (ABEV) csak kezelői felülete ódivatúbb. Az Ügyfélkapun („a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere”) is beléptünk már – nem tehettünk egyebet, családi bt-nk miatt muszáj volt. Az ABEV-ben ott díszelgett tehát a kitöltött bevallás. Nosza, küldjük el. Első gondolatunk ráklikkelni a biztonságot sugalló kis kulcsos ikonra („kapcsolat az Ügyfélkapuval”), elő is jött a főoldal.

Merre tovább? Talán arra, amerre pirossal kiemelt SZJA TIPP link vezet? Zsákutca: ott „cikkek” néven adóismertető tájékoztatók olvashatóak. Második próbálkozás: „Adózás, e-bevallás, nyugtaellenőrzés” cím alatt jó érzékkel az „Adó- és járulékbevallás” linkre kattintunk. Bingó. De ez nem derül ki azonnal. A címsorban járulékbevallás jelenik meg. Gondol itt valaki az állampolgárra? Bár ezúttal nem vállalkozásként vagyunk jelen, a hét pontba szedett útmutató sejteni engedi, hogy a mi dolgunkat is elintézhetjük. Mindenesetre rákattintunk a részletes segítség linkre – na, ez újabb zsákutca: ugyanazokat a tájékoztató cikkeket találjuk, mint az előbb.

Próba, szerencse alapon ráklikkelünk azért a „Szolgáltatás indítása” gombra. Erre jön elő az a figyelmeztetés, mely szerint a Magyaroszág. hu-nak nincs biztonsági tanúsítványa. Na jó, nem viccelődünk azon, hogy Magyarország nem biztonságos, leokézzuk – előjön egy újabb hasonló riasztás. Ezzel sem törődünk, így eljutunk az Általános dokumentumfeltöltőhöz (ki találja ki ezeket a neveket?). A Firefox böngészőnkben – fogalmunk sincs, mitől – magától meg is jelent a Java kisalkalmazás (piros pont az APEH-nek: magyarra fordították az apple-t). De hiába nyomjuk a fájlfeltötlés gombot, nyoma sincs az adóbevallásunknak, amely kitöltve, megnyitva ott várakozik az ABEV-ben, ott, ahonnan elindultunk. 

Kalandozunk egy darabig a segítség gomra felbukkanó oldalak között. Többször visszajutunk a már említett tájékoztatókhoz. A sokat ígérő „Mindent az eBEV-szolgáltatásokról - segítség az APEH honlapján” linkkel csak idáig jutunk: „A keresett oldalt valószínűleg eltávolították, megváltoztatták a nevét vagy jelenleg nem elérhető”. Az utolsó szalmaszál az Általános dokumentumfeltöltő oldalán található Segítség: Elektronikus tananyagok link. Bár rossz tanulók vagyunk, megpróbáljuk. Két „tananyaghoz” jutunk: az elektronikus adó- és járulékbevallás az egyik, elektronikus ügyintézés a másik.

Jó érzékkel az elsőt választjuk, nagy önmegtartóztatással a multimédiás helyett a nyomtatható változatot. Érdekes helyre jutunk: ez már a Magyar Telekom Nyrt. Képzési és Tudásmenedzsment Igazgatóság oldalának látszik valahogy (ez áll legfölül, a címben), bár a URL lényege: etananyag.magyarorszag.hu. A bevezetést átugorjuk, a 2. fejezetben „Elektronikus adó- és járulékbevallás beadásának menete” nyomra bukkanunk. Szörnyű gyanú kerít hatalmába: csak nem a Java titkosítás hiányzik az APEH nyomtatványkitöltőnkből? A korábbi verzió ezt még nem tartalmazta? Vagy nem telepítettük, mert a program enélkül is működik?

Nem mondhatnánk, hogy a Telekom oktatási anyaga tálcán kínálja a megoldást, sőt a láthatólag könyvelőknek és vállalati munkaügyeseknek készített sillabuszban elterelő hadműveletek zavarnak be: törzsadatok rögzítése, magánszemélyenkénti összesítő nyomtatvány kitöltése, import állományok csoportos beolvasása – de akad néhány követhető nyom, és az APEH honlapján eljutunk a szoftverhez:

Tényleg percekig tartott, tényleg sok türelem kellett… De innentől megjelent az a menü az ABEV-ben, amelynek parancsaival automatikus titkosítás után a nyomtavány oda került, ahol az előbb még hiába kereste az Általános dokumentumfeltöltő. Fel is tölti, jön is visszaigazolás e-mailen. Érdemes megkeresni a magyarorszag.hu-n az Értesítési tárhelyet is, ott vannak az igazi nyugták. De azért utólag áldjuk az eszünket, hogy mielőtt az egészbe belekezdtünk, kinyomtattunk az adóbevallásunkat: az Általános dokumentumfeltöltő ugyanis kilopja az ABEV-ből (nyilván azért, nehogy még egyszer föladjuk). Ahhoz képest, hogy 21-én mennyit állhattunk volna sorba, nem is jártunk rosszul. De nincs az az érzésünk, hogy az Ügyfélkapu és az APEH olyan nagyon akarta volna, hogy jól járjunk. 

Bedő Iván
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink