hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztosítási adatok lekérdezése, ellenőrzése ügyfélkapu segítségével

  • dr. Bohati Eszter ügyvéd

Az ügyfélkapun keresztül megannyi, az előző cikkekben ismertetetteken is túlmenő lehetőség tárul elénk, ha munkavállalóként vagy – az ott elérhető információk tekintetében – munkáltatóként kívánjuk igénybe venni azt. Releváns információkat kaphatunk a felhasználók jogviszonyáról és különböző jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos tájékoztatókra kereshetünk, melyek a munkaviszonyhoz, munkajogi áttekintésekhez kapcsolódnak. Cikkünkben az ügyfélkapu-felhasználókat mint foglalkoztatottakat érintő fontosabb funkcióit vizsgáljuk meg.

Tájékoztatók

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a jelen pontban említett ismeretterjesztő anyagok ügyfélkapu nélkül is szabadon elérhetők az erre keresők számára az alábbi weboldalon. Ezen összefoglalók segítségével nincs szüksége se a dolgozónak, se a társaságnak arra, hogy kívülről tudják a munka törvénykönyvét, vagy, hogy egy egyszerűbb kérdéssel jogi tanácsadóhoz forduljanak, mivel a felületre belépve a „Vállalkozás” menüponton belüli „Munkavállalókat érintő ügyintézés” alpont alatt számos közérthető és lényegre törő tájékoztatót olvashatnak a jogszerű foglalkoztatás főbb aspektusairól és kérdéseiről.

Cikksorozatunk első, második és harmadik részét a szavakra kattintva éri el.

Példának okáért az alábbiak kapcsán találnak információkat:

  • a munkaszerződésről szóló tájékoztató tartalmazza a szerződés kötelező tartalmi elemeit, az igényérvényesítési eljárások során (általában) eljáró hatóságot, azt hogy mit értünk semmisség alatt, valamint a színlelt szerződés fogalmát, amik probléma felmerülése nélkül is hasznos tudást tudnak biztosítani;
  • a munkabérre vonatkozó tájékoztatóban szó esik a bér kiköthető pénzneméről, a kifizetés módjáról, az alapbér, teljesítménybér, pótlékok és a minimálbér meghatározásáról, továbbá arról, hogy a munkavállaló mikor, azaz milyen és melyik munkából kimaradás tartamára jogosult távolléti díjra;
  • olvashatunk arról is, hogy a jogviszony hogyan szűnik meg „magától”, és mik a felek döntésétől függő megszüntetési formák, ezek közül a szerződés megszüntetésére vonatkozó ismertető említ fontosabb határidőket (pl. meddig kell elszámolni), a munkaviszony megszüntetésének tiltott eseteit, a felmondás egyéb feltételeit, illetve a munkavégzés alóli kötelező felmentési időt;
  • a fent említetteken kívül külön összefoglaló áll rendelkezésre többek között a munkáltató jogairól és kötelezettségeiről, a társaság jogosítványairól, a munkavállalói érdekképviseletről és a női alkalmazottakra vonatkozó speciális szabályokról.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miként lehetséges az összes foglalkoztatás lekérdezése, illetve hogyan juthatunk információhoz a foglalkoztatottak biztosítotti adatainak bejelentéséről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink