hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi a teendő a csokkal és a Babaváróval válás esetén?

  • adozona.hu

Sajnos amikor minden kötél szakad és válásra kerül a sor nem csak az érzelmi hátterével nehéz megküzdeni, hanem a vele járó pénzügyi következményekkel is. Kétségkívül az állami lakástámogatásoknak számos előnyei vannak, viszont egyes esetekben a negatív oldalával is kénytelenek vagyunk szembesülni. Ilyen eset lehet az is, amikor elválunk, de nézzük át mivel is jár ez a lépés – olvasható a Bankmonitor.hu szerdai összefoglalójában.

A Babaváró hitelnél a kamattámogatást mindenképpen elveszítjük

A Babaváró az egyik az egyik legkedvezőbb kölcsön, ráadásul felhasználhatóság szempontjából is nagyon rugalmas. A nulla százalékos kamat nagyon csábító: a kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ez a kedvezmény pedig megmarad, amennyiben ezen időszak alatt születne egy gyermeked. A második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyerek születésekor a teljes tartozást elengedik.

Viszont válás esetén a kamatmentesség megszűnik, ez igaz abban az esetben is, ha 5 éven belül megszületett az első gyermeked. A Babaváró szabadon felhasználható hitellé alakul át, amelynek kamata nagyságrendileg megegyezik egy személyi kölcsönével. Ha nem született gyereked a válásig, akkor még az eddig kapott kamattámogatást vissza kell fizetned egy összegben a határozat kézhezvételétől 120 napon belül. (Ha megszületett a baba a válást megelőzően a futamidő első 5 évében, akkor az addig kapott kamattámogatást nem kell visszafizetned, de a kölcsön kamata akkor is meg fog emelkedni.)

További negatívum, hogy a válás ellenére ebből a hitelből nem tudsz kilépni, tehát a teljes futamidő végéig vagy végtörlesztésig fenn fog állni az adósi/adóstársi viszony. Vagyonjogi megállapodásban lehet lefektetni, hogy ki fizeti a törlesztőrészletet, de ez a bankot egy nem fizetés esetén nem kötelezi semmire, a pénzintézet mindkét féltől követelheti az elmaradt részleteket. Megoldás lehet a hitel elő vagy végtörlesztése, ezzel természetesen megszűnik a szerződéses jogviszony.

Jó tudni! A Babavárónál általánosságban előtörlesztésnél van egy fontos kitétel: ha a hitel első 5 évében  előtörleszted a kölcsönösszegnek legalább a felét, akkor vissza kell fizetned egy összegben az előtörlesztett összegre addig kapott kamattámogatást. (Ha az előtörlesztésig megszületett az első gyermek, akkor erre természetesen nincs szükség.)

Mi történik a csok támogatással válás esetén?

A családi otthonteremtési kedvezmény sorsát is befolyásolja, ha az igénylő pár felbontja a házasságát. Itt azonban nagyon lényeges kérdés lehet, hogy mikor vettétek fel a lakástámogatást, mi lesz a sorsa az ingatlannak, kinél lesznek a gyerekek, egyáltalán meglévő, vagy vállalt gyerekekre igényeltétek-e a támogatást?

A lakástámogatáshoz kapcsolódóan 10 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az ingatlanra. Ez az a 10 éves határidő, amíg büntetés járhat, ha megsértjük az előírásokat. Ha ez az idő már lejárt, akkor a válásnak nem lesz semmilyen hatása a korábban kapott lakástámogatásra. Bármilyen probléma, visszafizetési kötelezettség csak akkor jelentkezhet, ha ez az idő még nem járt le.

Válásnál dönthettek úgy, hogy az ingatlan az egyik fél kizárólagos tulajdonába kerül. Ha ez a személy és a gyermekek a lakásban laknak továbbra is, akkor nem kell visszafizetni a korábban kapott kedvezményt. (Nagykorú gyermekek esetén nem elvárás, hogy továbbra is az ingatlanban lakjanak.)

Ha a válás miatt értékesítenétek is az ingatlant – és erre a csokhoz kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt kerülne sor –, akkor a támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetnetek. Arról külön vagyonjogi szerződésben megállapodhattok, hogy a visszafizetési kötelezettség milyen arányban terheljen titeket.

Megelőlegező kölcsönnél tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha nem született meg a gyermek a válásig. Ebben az esetben a vállalt gyermekre járó támogatást is vissza kell fizetni büntetéssel növelten. Előfordulhat, hogy részben már teljesült a gyermekvállalás, ebben az esetben a meg nem született gyermekre járó kedvezményt mindenképpen vissza kell fizetni büntetéssel növelten. A már meglévő gyermekekre járó kedvezmény sorsa attól függ hogyan dönt a család. (A korábban leírt pontoknak megfelelő esetek, élethelyzetek merülhetnek fel.)

Jó tudni! Többször felmerült, hogy büntetéssel növelten kell visszafizetni a kapott támogatást. De mégis mekkora ennek a büntetésnek a mértéke? Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy az előírások 2022. október 1-jén kedvezően változtak. A kormány ugyanis 5 százalékban maximálta a büntetőkamat mértékét, ami jelentős mérséklődés. Elég belegondolni, hogy korábban egyes esetekben a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse volt, ami a jelenlegi irányadó kamatszint mellett évi 65 százaléknak felelne meg. Ráadásul ez a módosítás a változást megelőzően igényelt támogatásokra is érvényes.

Ne feledkezzél meg arról, hogy a csokhoz kapcsolódó támogatott lakáshitelt, az adó-visszatérítési támogatást és az illetékmentességet is érintheti az, ha a csokkal kapcsolatban visszafizetési kötelezettséged keletkezne.

Fontos! Abban egyetérthetünk, hogy egy államilag támogatott banki termék felbontása nagy pénzügyi teherrel jár együtt. Viszont egyes esetekben élhetünk a méltányossági kérelem lehetőségével, amellyel elérhető a részletfizetés, fizetési halasztás, vagy a tartozás teljes vagy részleges elengedése. Természetesen, ahhoz hogy ez a lehetőség fennálljon nyomós indíték szükséges és szigorú vizsgálat alá kerül a család jövedelmi és szociális helyzete is – olvasható a Bankmonitor.hu elemzésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3