hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvesztette rágalmazás címén indított sajtóperét James Dyson brit milliárdos nagyvállalkozó

  • MTI

Elvesztette a Daily Mirror című brit napilap kiadója ellen rágalmazás címén indított sajtóperét Sir James Dyson brit milliárdos nagyvállalkozó – közölte az MTI.

Az úttörő, gyakran forradalmian újszerű technológiai találmányairól ismert 76 éves gyáros és nagybefektető a baloldali irányultságú tömeglap egyik tavaly januári cikke miatt nyújtott be keresetet az újságot gondozó Mirror Group Newspapers (MGN) ellen.

A cikk alig burkoltan képmutatással vádolta Dysont, olyan „porszívómágnásnak” nevezve a nagyiparost, aki a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás előtt a kilépésért kampányolt, azzal érvelve, hogy uniós tagság feladása (Brexit) gazdasági lehetőségeket teremt a brit ipar számára, „majd fogta magát és Szingapúrba helyezte át cége globális központját”.

A 2016 júniusában tartott referendumon a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, és Nagy-Britannia 2020-ban kilépett az Európai Unióból.

Dyson a népszavazás kampányában a Brexit-tábor egyik zászlóvivője volt.

A Mirror cikkének szerzője, Brian Reade képletes idézettel élve úgy jellemezte Dyson magatartását, mintha a nagyvállalkozó azt mondta volna, hogy „gyerekek, mondjátok csak a magatokét, aztán ha elfuseráltátok az országot és emiatt valaki panaszkodik, mondjátok neki, hogy hát így járt”.

Dyson jogi képviselői az eljáró londoni bíróság elé terjesztett keresetükben azzal érveltek, hogy a Daily Mirror „maró, vitriolos cikke” alkalmas volt a gyáros lejáratására emberi és üzleti szempontból egyaránt.

Az ügyvédek hangsúlyozták azt is, hogy a vállalati központ szingapúri átköltöztetésének semmi köze nem volt a Brexithez.

A bírói tanács vezetője ugyanakkor pénteki végzésében megállapította, hogy a cikkhez hasonló tárcák íróinak jogukban áll véleményük nyilvános ismertetése.

A határozat szerint a felperes nem tudta bizonyítani azt sem, hogy a cikk pénzügyi veszteséget okozott volna vállalkozásának.

Mindezek alapján a bíróság elvetette a Dyson-csoport keresetét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31