hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

K&H: a kkv-k a kamatoknál számítanak kedvező fordulatra

  • MTI

Bizonytalanság jellemző a mikro-, kis- és középvállalkozások körében, a cégek hangulata az év eleje óta alig változott, a döntéshozók egyedül a hitelkamatoknál várnak kedvező fordulatot – közölte a K&H a bizalmi index kutatását ismertető közleményben pénteken, tájékoztatott az MTI.

Kiemelték, hogy a magyarországi kkv-k következő egy éves várakozásait jelző bizalmi index az év eleji mínusz 4 ponthoz képest mínusz 5 pontra változott a második negyedévben.

Hozzátették: a vállalati hitelkamatoknál a cégek kevesebb mint fele - 47 százalék - számol kamatnövekedéssel, a várt növekedés mértéke pedig a tavalyi 5,5 százalékpontos csúcsról mostanra 2 százalékpontra mérséklődött.

A versenyhelyzetük alakulását kiélezettnek látják a cégek, a legutóbbi felméréshez képest jóval kevesebben, 29 százalék helyett már csak 19 százalék gondolja úgy, hogy lekörözi a versenytársait.

A középvállalkozások bizalma bár jelentősen – 23-ról 5 pontra – csökkent a második negyedévben, ám még mindig az ő várakozásaik vannak egyedül a pozitív tartományban. A kisvállalkozások és a mikrovállalkozások hangulata kisebb mértékben változott: előbbiek pontszáma mínusz 2-re esett vissza mínusz 1-ről, utóbbiaké mínusz 10-re javult mínusz 11-ről. (Mikrovállalkozások a 20 és 100 millió forint közötti, kisvállalkozások a 101 és 300 millió forint közötti, középvállalkozások a 301 millió forint és 2 milliárd forint közötti árbevételű cégek.)

A felmérés szerint ágazati szinten továbbra is a mezőgazdasági cégek várakozásai a legkedvezőbbek (3 pont), míg a szolgáltató szektor alig van elmaradva a pozitív tartománytól (-1 pont).

A kereskedelemnél nem történt jelentős változás az év eleji várakozásokhoz képest (-6 pont), az iparnál a bizalom viszont jelentősen – mínusz 7-ről mínusz 14-re – romlott.

A KH a bizalmi index összeállításában 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság döntéshozóit kérdezni meg. A legutóbbi mérést az Impetus Research készített, idén május 15. és június 9. között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31