hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti PénzPiac 9. hét – Emelkedő hozamok

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A héten nem kaptunk érdemi új információt a hazai gazdaság állapotáról, a Magyar Nemzeti Bank azonban hozott néhány monetáris politikai döntést. A pénzpiaci meghatározó kamatszintek ugyan nem változtak (a szinten tartás is egy döntés), de a bankrendszer kötelező tartalékaira fizetett kamatokat csökkentette. Azt is előre vetítette a jegybank vezetése, hogy egyelőre nem lát lehetőséget az általános kamatkörnyezet enyhítésére. A nemzetközi folyamatokat figyelve azt is észrevehetjük, hogy a forint eddigi hatalmas kamatelőnye szűkülni fog a következő hónapokban (a további európai és amerikai kamatemeléseket borítékolhatjuk) – érthető tehát az óvatosság a monetáris döntéshozóink részéről.

A hazai állampapírpiac mindenesetre stabilan tartotta magát fenti események és az ütemesen emelkedő fejlett piaci hozamok mellett is.

A forint teljesítménye pedig imponáló: az euróval szembeni árfolyam már az egy évvel ezelőtti, 374 körüli szinteken jár, ezzel már 13 százaléknál is többet javított a tavaly október közepi 432-es értékhez képest.

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattintson ide: Heti PénzPiac 8. hét – Az inflációs fordulat reménye

Eurózóna – Európai Unió

A héten kedvezőtlen februári inflációs adatokat kaptunk az Eurózónából: a német adat a várakozásoknál kisebb mértékben csökkent, míg a spanyol és francia mutató még nőtt is az előző hónaphoz képest (mindezek a fejlemények azért aggasztóak, mert az energiaárak jelentősen mérséklődtek az utóbbi hónapokban). Emiatt megerősödött a piaci szereplők azon vélekedése, hogy az EKB-nak még sok a teendője az infláció legyőzésével kapcsolatban: elsősorban a kamatszintet kell a megfelelő szintre emelnie, ami a jelenlegi várakozások alapján a 4 százalékot jelentheti (a két hét múlva esedékes lépés +0,5 százalék, aztán a második negyedévben még 2 x +0,25 százalék lehet – feltéve, hogy az infláció időközben nem mutatja hirtelen a kedvező fordulat jeleit, vagy egy gazdasági visszaesés nem „szól közbe”).

Az állampapírhozamok is reagáltak a meglóduló kamatvárakozásokra, új lendülettel évtizedes magasságokba emelkedtek. A német 10 éves államkötvények 2,7 százalékos hozamszintje nem tűnik magasnak, de visszatekintve a néhány évvel ezelőtti állapotokra ma már hihetetlennek tűnik, hogy negatív (!) hozammal forogtak – több éven keresztül (lásd a lenti grafikonon).

Az euró és az amerikai dollár küzdelme egyelőre kiegyenlítetté vált, egész héten az 1,06-os szint környékén mozgott az árfolyam.

USA

A tengerentúlon „a helyzet változatlan”: a konjunktúraadatok és -indexek vegyes képet festenek elénk a gazdaság helyzetéről, miközben a munkaerőpiac feszessége semmit nem enyhül, az inflációs mutatók pedig a csökkenő trend megtorpanását sugallják. Így a FED sem tehet mást, mint hogy az eddig kijelölt úton megy tovább, szigorítja a monetáris politikát. A jegybankári nyilatkozatok továbbra is a kamatemelések szükségességéről szólnak (miközben folyik az elmúlt években hatalmas mértékben megnövelt likviditás fokozatos szűkítése is).

Az állampapírhozamok ezen a piacon is nőttek a héten, a 10 éves újra átlépte a 4 százalékos határt.

Az alábbi ábra a magyar, a német és az amerikai 10 éves államkötvények hozamalakulását mutatja az elmúlt 20 évben.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. március 2-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1