hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti PénzPiac 9. hét – Emelkedő hozamok

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A héten nem kaptunk érdemi új információt a hazai gazdaság állapotáról, a Magyar Nemzeti Bank azonban hozott néhány monetáris politikai döntést. A pénzpiaci meghatározó kamatszintek ugyan nem változtak (a szinten tartás is egy döntés), de a bankrendszer kötelező tartalékaira fizetett kamatokat csökkentette. Azt is előre vetítette a jegybank vezetése, hogy egyelőre nem lát lehetőséget az általános kamatkörnyezet enyhítésére. A nemzetközi folyamatokat figyelve azt is észrevehetjük, hogy a forint eddigi hatalmas kamatelőnye szűkülni fog a következő hónapokban (a további európai és amerikai kamatemeléseket borítékolhatjuk) – érthető tehát az óvatosság a monetáris döntéshozóink részéről.

A hazai állampapírpiac mindenesetre stabilan tartotta magát fenti események és az ütemesen emelkedő fejlett piaci hozamok mellett is.

A forint teljesítménye pedig imponáló: az euróval szembeni árfolyam már az egy évvel ezelőtti, 374 körüli szinteken jár, ezzel már 13 százaléknál is többet javított a tavaly október közepi 432-es értékhez képest.

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattintson ide: Heti PénzPiac 8. hét – Az inflációs fordulat reménye

Eurózóna – Európai Unió

A héten kedvezőtlen februári inflációs adatokat kaptunk az Eurózónából: a német adat a várakozásoknál kisebb mértékben csökkent, míg a spanyol és francia mutató még nőtt is az előző hónaphoz képest (mindezek a fejlemények azért aggasztóak, mert az energiaárak jelentősen mérséklődtek az utóbbi hónapokban). Emiatt megerősödött a piaci szereplők azon vélekedése, hogy az EKB-nak még sok a teendője az infláció legyőzésével kapcsolatban: elsősorban a kamatszintet kell a megfelelő szintre emelnie, ami a jelenlegi várakozások alapján a 4 százalékot jelentheti (a két hét múlva esedékes lépés +0,5 százalék, aztán a második negyedévben még 2 x +0,25 százalék lehet – feltéve, hogy az infláció időközben nem mutatja hirtelen a kedvező fordulat jeleit, vagy egy gazdasági visszaesés nem „szól közbe”).

Az állampapírhozamok is reagáltak a meglóduló kamatvárakozásokra, új lendülettel évtizedes magasságokba emelkedtek. A német 10 éves államkötvények 2,7 százalékos hozamszintje nem tűnik magasnak, de visszatekintve a néhány évvel ezelőtti állapotokra ma már hihetetlennek tűnik, hogy negatív (!) hozammal forogtak – több éven keresztül (lásd a lenti grafikonon).

Az euró és az amerikai dollár küzdelme egyelőre kiegyenlítetté vált, egész héten az 1,06-os szint környékén mozgott az árfolyam.

USA

A tengerentúlon „a helyzet változatlan”: a konjunktúraadatok és -indexek vegyes képet festenek elénk a gazdaság helyzetéről, miközben a munkaerőpiac feszessége semmit nem enyhül, az inflációs mutatók pedig a csökkenő trend megtorpanását sugallják. Így a FED sem tehet mást, mint hogy az eddig kijelölt úton megy tovább, szigorítja a monetáris politikát. A jegybankári nyilatkozatok továbbra is a kamatemelések szükségességéről szólnak (miközben folyik az elmúlt években hatalmas mértékben megnövelt likviditás fokozatos szűkítése is).

Az állampapírhozamok ezen a piacon is nőttek a héten, a 10 éves újra átlépte a 4 százalékos határt.

Az alábbi ábra a magyar, a német és az amerikai 10 éves államkötvények hozamalakulását mutatja az elmúlt 20 évben.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. március 2-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink