hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A félve várt fordulat – Heti PénzPiac – 2023. 35. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Az elmúlt évtizedben nem csak a kamat- és hozamszintek süllyedtek szinte minden országban soha nem látott mélységekbe. A korábban még nem alkalmazott, akarva-akaratlanul globálisan is összehangolt gazdaságélénkítési folyamat egy másik, örömteli eredménnyel is szolgált. A munkanélküliség mértéke az egész világon jelentősen csökkent, de néhol olyan alacsony mértékűre apadt, ami már-már munkaerőhiánnyal fenyegetett.

Ez a nagyon kedvezőnek látszó tény azonban felvetett több problémát is. Össztársadalmi szinten pozitív hatású, ha szinte mindenki tud dolgozni, aki akar. Vállalati szemszögből vizsgálva viszont nehézséget okoz ilyen helyzetben a megfelelő munkaerőt megtalálni és megtartani. A szűkös szabad munkaerőkínálatért versenyző cégeknek egyre többe és többe kerül a dolgozók elégedettségének fenntartása és az új felvételekkel járó tevékenységbővítés is.

Miért kíséri kiemelt figyelemmel a világ jegybankjainak többsége a foglalkoztatási statisztikai adatokat? A Fed és az EKB döntéshozói részéről hétről hétre elhangzanak olyan kijelentések, melyekben a központi téma a munkaerőpiac helyzete. Ezeken belül is főként arra koncentrálnak, hogy a túlfeszített munkaerő-kereslet fűti az inflációt, ami az utóbbi időben a legnagyobb ellenséggé vált.

A cégek erőfeszítése, hogy ne veszítsék el dolgozóikat, inflációnak megfelelő vagy afeletti béremeléseket kell, hogy jelentsen. Ezeket az extra bevételeket többnyire el is „fogyasztják” az emberek, így ez a többletkereslet megjelenik a piacon. Emiatt a szolgáltatók, a kereskedők és végső soron a gyártók is megérzik a lehetőséget, hogy árat emeljenek. A megemelkedett árszínvonal miatt azonban a munkáltatók újabb juttatásnövelésekre kényszerülnek.

Amikor a fenti folyamat tartóssá válik, azt ár-bér spirálnak nevezzük. Ez az, amit el kell kerülni, mert az ilyen inflációs jelenség számos negatív hatást vált ki a gazdaságban és a társadalomban, amit utóbb nehéz korrigálni. Ezt tudják a központi bankok is, ezért akarják többféle módszerrel lehűteni a túlhevült munkaerő-keresletet.

A jelenlegi gazdasági környezet már teljesen más, mint amit az elmúlt években megtapasztaltunk. A kedvező globális konjunktúraciklus fordult (legalábbis alacsonyabb növekedési ütemre váltott), ezt már érzékeljük a statisztikai adatokon. A munkaerőpiacon azonban még nem látszanak a gazdasági lassulás jelei. A rekord alacsony munkanélküliség azonban nem tud tovább csökkenni (azaz nem tud tovább javulni a foglalkoztatottság), és nemcsak a lanyhuló gazdasági teljesítmény miatt. Egész egyszerűen „elfogyott” a szabad munkaerő.

Elemzők évszázados amerikai idősorokat vizsgálva rámutattak, hogy az ilyen időszakokat – amikor „túl sokáig túl erős” volt a munkaerőpiac – általában gyors fordulat, kiigazodás követte. Amikor a munkanélküliség nőni kezdett, akkor az szinte minden alkalommal hirtelen történt, előre nem jelezhető okokra visszavezethetően. Ezt a folyamatot pedig általában hosszabb-rövidebb ideig tartó recesszió, gazdasági visszaesés kísérte.

A jegybankok legfőbb feladata most az, hogy monetáris politikai eszközeikkel (elsősorban a kamatszint- és a pénzmennyiség szabályozásával) vezessék vissza a gazdaságokat az optimális fejlődés útjára.

Viszonyított kockázat – Heti PénzPiac – 2023. 34. hét

Magyarország

A héten napvilágot látott a 2023. II. negyedévi beruházási statisztika, mely 4,1 százalékos negyedévi, és 13,5 százalékos éves visszaesést mutatott. A korábbi gyenge építőipari- valamint GDP-adatokat látva ezek a számok már nem okoztak meglepetést.

A külkereskedelem számai viszont egyre jobban alakulnak az utóbbi időben, főként a legfrissebb, szolgáltatásokra vonatkozó adat adhat okot az örömre. A 2023. II. negyedéves aktívum ugyanis rekord, 2,7 milliárd EUR értékű volt.

Az MNB keddi döntésével beváltotta ígéretét, és ismét 1 százalékponttal csökkentette az irányadó, egy napos kamatszintet. Amennyiben nem történik semmi váratlan a világgazdaságban a következő egy hónapban, úgy előreláthatólag szeptember végén egy újabb kamatvágással összeér az egy napos és a jegybanki alapkamat szintje.

A befektetők pozitív hangulatban kereskedtek a héten a magyar eszközökkel: az állampapírhozamok csökkentek, a forint pedig 380 alá is benézett az euróval szemben.

Európai Unió – Eurózóna

Az előzetes augusztusi adatok azt mutatják, hogy egyelőre nem tudott tovább csökkenni az infláció az eurózónában. Az 5,3 százalékos éves érték akár csalódást keltő is lehetne, akárcsak a szintén 5,3 százalékos maginfláció, de a mögöttes folyamatok a további mérséklődés irányába mutatnak.

Főként, hogy a bizalmi indexek és hangulatindikátorok – melyek a vállalatok és a fogyasztók jövőbeli várakozásait tükrözik – több éves mélypontokra értek. Ezek alapján a következő hónapokra gyenge gazdasági teljesítmény várható az eurót használó országokban.

Az EKB részéről továbbra is inkább a további monetáris szigorítás szükségességére utaló nyilatkozatokat kaptunk, de ezek már kevésbé tűntek harciasnak, mint korábban.

Az állampapírpiaci szereplők is mintha így gondolták volna, a hozamok lejjebb ereszkedtek a héten, szeptemberre már nem várnak kamatemelést.

A dollár a hetek óta tartó erősödő trendjét törve 1,09-re korrigált vissza az euróval szemben.

USA

A Fed elnöke egy múlt hét végi előadáson beszélt arról, hogy hosszúnak látják még az utat, melyen végig kell menniük (értsd: az USA gazdaságának) az infláció megszelídítése érdekében. Ez annyit jelent, hogy a kamatokat „még jó ideig” a jelenlegi, magas szinten kell tartani vagy még tovább emelni, ha a helyzet úgy kívánja.

Közben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az évek során hatalmasra duzzasztott dollárlikviditást ütemesen csökkenti a jegybank. Ezzel a globális pénzügyi rendszerben rendelkezésre álló pénzmennyiség is apad (világpénzről van szó), bár még a folyamat elején járunk, ebből egyelőre nem sokat lehet érezni.

Az azonban elég valószínűnek látszik, hogy a korábbi, nulla százalékhoz közelítő kamatoknak jó időre búcsút kell intenünk, akkor is, ha az infláció stabilan visszatér majd az elvárt 2 százalék körüli szintekre.

A legfrissebb statisztikák alapján az amerikai gazdaság gyengébben teljesített a közelmúltban, mint azt az előzetes adatok néhány hete sugallták. A közeli jövőre előrejelzéseket adó bizalmi indexek alapján pedig gyenge gazdasági időszak elé nézünk a következő hónapokban.

A munkaerőpiac ereje egyelőre nem lankad, mintha a magas kamatkörnyezet nem hatna a gazdasági aktivitásra (holott az előbb említett hangulatindikátorok éppen az ellenkezőjét jelzik).

A megdrágult finanszírozás a jelzáloghitelek piacán érezteti leginkább a hatását: az igénylések száma visszaesett az 1995-ös szintre, miközben a kamatok 2002-ben jártak utoljára a mostani 7,2 százalékos magasságban.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. augusztus 31-én irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5