hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató a kettős minőségű élelmiszerek ellen

  • BruxInfo

Útmutatót adott ki kedden az Európai Bizottság az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról. A tagállami hatóságok 2018 első negyedévében egységes módszer alapján vizsgálhatják a gyanús termékeket.

Útmutatót adott ki kedden az Európai Bizottság, ami a tagállamok segítségére lehet az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi szabályok jogi labirintusában való eligazodásban. Az útmutató felhasználásával a nemzeti hatóságok könnyebben beazonosíthatják a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben a fogyasztókat védő jogi eszközöket.

„Rengeteg panasz érkezett be hozzánk. Egyes országokban ugyanabban a csomagolásban a halrudacskák vagy a kávé egyértelműen rosszabb minőségű, mint a határ túloldalán. A belső piac nem működhet így, nem akarunk kettős mércét az egységes piacon” – jelentette ki Vera Jourová, a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos az útmutató prezentációja alkalmából.

A kettős élelmiszerminőség eredetileg a visegrádi országok hívták fel a figyelmet, egyes multinacionális cégek szemére hányva, hogy bár a csomagolásban nincs különbség, gyakran silányabb termékeket árulnak Szlovákiában vagy Magyarországon, mint például Ausztriában. Az Európai Bizottság sokáig nem reagált érdemben a panaszra, mígnem kézzelfogható bizonyítékok álltak rendelkezésre arról, hogy nagyon is valós jelenségről van szó.

A kettős élelmiszerminőség gyanújába került gyártók általában az eltérő helyi fogyasztóvédelmi szokásokkal (például van, ahol az emberek édesebb szájúak) magyarázták az eltéréseket.

Az útmutató felsorolja és részletesen kifejti, melyek azok a uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük:

- az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet, amely előírja, hogy a fogyasztóknak valósághű és kielégítő tájékoztatást kell kapniuk az adott élelmiszerről. Az élelmiszercímkén fel kell tüntetni többek között a termék valamennyi összetevőjét,

- a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv, amely tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, például a fogyasztóknak a termék tulajdonságaival és összetevőivel kapcsolatos megtévesztését. 

Az útmutató e jogszabályok alapján lépésről lépésre bemutatja, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy a termelők megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Amennyiben a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Jourová azt is bejelentette, hogy még az év végéig elkészül a kettős minőségű élelmiszerek kiszűrésére alkalmas egységes módszertan. A tagállami hatóságok ennek figyelembe vételével a jövő év első három hónapjában elvégezhetik az összehasonlító vizsgálatokat. A módszertan kidolgozásához a Bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére.

A cseh nemzetiségű biztos jelezte, hogy bár eddig ezt nem tette, de a jövőben minden további nélkül meg fogja nevezni azokat a gyártókat, amelyek ilyen kétes és az uniós jog által tiltott gyakorlatot folytatnak. „Egyértelmű célunknak tekintjük a termékek minőségének javítását. Alternatív megoldásként a kérdéses termékek újracédulázása is elképzelhető, de nem tartjuk kívánatosnak” – szögezte le Vera Jourová.

Hozzátette, eddig nincsenek arra utaló jelek, hogy a cégek áremeléssel próbálnák kompenzálni a plusz költségeiket.

A Bizottság további erőfeszítéseket finanszíroz a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés területén: egymillió eurót ad a tagállamoknak tanulmányok és jogérvényesítési intézkedések finanszírozásához.

A testület párbeszédet is indított a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek idén őszre magatartási kódex kidolgozását vállalták.

Október 13-án a Bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről szóló magas szintű miniszteri értekezlet formájában. A Bizottság emellett szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat is szervez a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink