hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újratervezés – Heti Pénzpiac – 2024. 12. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A természetben számos folyamatra a ciklikusság jellemző. Elég csak a nappalok és éjszakák váltakozására vagy az évszakok egymásutániságára gondolnunk.

A gazdaságok működése is sok hasonlóságot mutat az előbbiekkel, növekedő és lassuló szakaszokból álló periódusokkal. Habár az egyes országok különböző szektorai egyedi összetételűek, a sok, határokon is átívelő üzleti kapcsolat következtében jelentős együtt mozgás, összehangoltság figyelhető meg.

A 2010-es évek végére a globalizálódás 40 éves folyamata csúcsra ért. A világgazdaság jelentős részét kitevő beszállítói- és kereskedelmi értékláncok tízmilliói magasfokú integrációról, óramű pontosságú működésről tettek tanúbizonyságot. Gyakorlatilag teljesen szabadon áramlott a tőke, az áru és a munkaerő oda, ahol a legkedvezőbb feltételeket kínálták értük. Ez elősegítette a kiegyensúlyozott, tartós globális gazdasági növekedést, mely rendkívül alacsony infláció mellett valósult meg.

Közben arról sem feledkezhetünk meg, hogy a jegybankok is aktívan részt vállaltak ebben a sikertörténetben. A kamatszint történelmi mélységbe süllyesztése mellett a pénzrendszer likviditását is éveken keresztül folyamatosan növelték.

A feltételek kedvezőek voltak ahhoz, hogy a gazdaságok minden szegmense emelt „hőfokon” üzemeljen. Így nem volt szükség arra, hogy az állami költségvetések aktívan stimuláljanak. A konjunktúra növelte bevételeiket, eközben viszont a kiadási oldalak változása moderált maradt, nem utolsósorban az alacsony kamatterheknek köszönhetően.

Ez az idilli, már-már tankönyvi példaszerű folyamat szakadt meg a világjárvány 2020 eleji kirobbanásával. A fertőzés megállítása érdekében bevezetett lezárások és korlátozások hatására az elmúlt évtizedekben fokozatosan felépült beszállítói értékláncok és kapcsolatok elszakadtak. Ezek együttesen gyors gazdasági visszaeséshez vezettek, mintha valami „eltört” volna.

A kormányok látva a gazdasági folyamatok tehetetlensége folytán fellépő bizonytalanságokat, a tettek mezejére léptek. A leállások folytán kieső vállalkozói bevételeket állami támogatásokkal pótolták, a lakosság irányába pedig célzott juttatásokat eszközöltek.

A rövid távú célt sikerült is elérni, a globális konjunktúra egy év kihagyással folytatódni látszott. A kisiklott gazdasági vonatot azonban nem sikerült a korábbi pályára visszavezetni. A legtöbb országban egy jó teljesítményű év után újra gyengülni kezdett több szektor, főként a termelők teljesítménye. A kevés jól teljesítő ágazat (pl. szolgáltatások) pedig nem tudta egyedül visszahozni a tartós GDP növekedést.

A gazdasági teljesítmény különösen fontos mérce a kormányok számára akkor, amikor a szavazók az urnákhoz járulnak. Idén, 2024-ben a világ számos országában tartanak országgyűlési választásokat, így a fiskális döntéshozóknak most különösen fontos, hogy a polgárok pozitív attitűddel menjenek szavazni.

Mivel a gazdasági folyamatok globálisan is a lassulás irányába mutatnak, így nem marad más lehetősége az állami szereplőknek, mint a támogatások és kedvezmények fenntartása és növelése. A költségvetési bevételi számok a legtöbb országban nem a vártnak megfelelően, azaz gyengén alakulnak, a kiadási oldalt viszont ezzel párhuzamosan számos nem tervezett tétel növeli. Ezek egyike az elmúlt másfél évben jelentősen megemelkedett finanszírozási költségek.

A jegybankok előrejelzése szerint a jelenlegi, évtizedes magasságú kamatszintek nem fognak egyhamar drasztikusan csökkenni. Minél tovább lesz drága a pénz, és minél nagyobb adósságtömeget kell majd menedzselni az országok vezetőinek, annál nagyobb lesz a büdzsé deficitje.

Jelenleg úgy látszik, hogy ez egy ördögi kör. A kormányzati stimulusok nélkül a gazdaságok nem tudnak nőni, javuló GDP nélkül viszont romlik a döntéshozók állampolgári megítélése. A folyamatosan hiánnyal működő államháztartás miatt nő az államadósság, ez pedig magasabb finanszírozási kiadásokat is okoz.

A gazdaságok működéséről tudjuk, hogy ciklikus: felívelő és csökkenő szakaszok váltják egymást. Ezek hosszát és méretét lehet befolyásolni az állami szereplők részéről, de átugrásukra nincs mód.

Tavaly és idén a globális gazdasági hullám leszálló ágba került. Ha a regnáló kormányok pozitív választási eredményt akarnak elérni, akkor a piacok által elvárt, csökkentett költségvetési hiánycélokat újra kell tervezniük, és vállalniuk a fájdalmas, azaz magasabb deficit számokat.

Irányított pénzfolyam – Heti PénzPiac – 2024. 11. hét

Magyarország

A forint euróval szembeni árfolyama konszolidált mozgást mutatott a héten a 392 és 396 közötti sávban.

Az állampapírpiacon az éven túli lejáratokon 0,5 százalékos hozamemelkedés zajlott, a piacok egyre laposodó kamatcsökkentési pályával számolnak.

Az MNB vezetői szerint a lazítási ciklus ütemesen, de óvatosan fog zajlani a következő hónapokban. A legfrissebb piaci várakozások továbbra is 6–7 százalék közötti júniusi jegybanki alapkamatról szólnak.

Európai Unió – Eurózóna

Márciusra jelentős javulás látszik a gazdasági hangulatindexekben, habár így is stagnáló konjunktúrával számolnak az elemzők 2024. I. negyedévére.

A várva-várt kamatcsökkentéssel kapcsolatban végre jó hírek érkeztek a héten. Az eurózónában a legutolsó adatok szerint 3,1 százalékkal nőttek a munkabérek, ami már közelíti az EKB által elvárt szintet.

Az euró és a dollár párharca nem hozott eredményt a héten, 1,085 és 1,095 között mozgott a keresztárfolyam.

USA

A tengerentúlról jobbnál jobb gazdasági adatok érkeztek az elmúlt napokban.

A munkaerőpiac továbbra is feszes és erős. A termelő vállalatok pozitív folyamatokat érzékelnek a közeljövő kilátásaival kapcsolatban, csakúgy, mint a szolgáltatók.

Habár az infláció további csökkenése elakadni látszik, a gazdaság pedig jobban teljesít a vártnál, a Fed mégis hajlik arra, hogy hamarosan nekikezdjen a kamatok mérsékléséhez.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink