hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lista: változik az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke

  • adozona.hu

Tizenöt új tétel szerepel az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékének augusztus 1-jétől hatályos listáján, 10-nél módosult a kódszám, 23 tételnél pedig változott az elnevezés.

Új listát tett közzé a Magyar Közlöny július 10-én megjelent 117. száma az önálló vállalkozók tevékenységi köréről. A változás részleteiről és indokairól a Központi Statisztikai Hivatalnál tájékoztatták az Adózónát.

Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) az egyéni vállalkozók és az adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek tevékenységi besorolására szolgáló nomenklatúra. Az ÖVTJ 1-4. számjegyen a TEÁOR’08-ra épül, és azt részletezi tovább az egyéni vállalkozásokra jellemző tevékenységek szerint. Az ÖVTJ magyar osztályozás, csak az 1-4. számjegye azonos az uniós rendelettel szabályozott NACE Rev.2-vel (magyarul TEÁOR’08-cal), a további részletezés a magyar sajátosságokat tükrözi. Az ÖVTJ nem tartalmazza az összes TEÁOR szakágazatot, mert az egyéni vállalkozások nem végezhetnek minden tevékenységet.

Az ÖVTJ-t alkalmazzák az okmányirodák az egyéni vállalkozókról vezetett nyilvántartásban, és a NAV az adószám kiváltására kötelezett magánszemélyekről vezetett nyilvántartásában.

ÖVTJ 2013. évi változásainak oka, típusai, száma:

Az ÖVTJ magyar osztályozás, ezért részletezéseit meghatározzák a magyar ágazati jogszabályok. Ezek változását követve a KSH minden évben aktualizálja az ÖVTJ-t. 2013-ban az alábbi ágazatokban voltak változások:
- népi iparművészeti termékek gyártása: egyrészt az ezt a területet szabályozó kormányrendelet, másrészt az e tevékenységek növekvő súlya indokolta, hogy a listán önálló tételkén szerepeljen a specifikus népi iparművészeti termékek gyártása minden olyan ágazatban, ahol ez jellemző (hímzések, szőttesek, ruházat, bőr- és szőrmefeldolgozás, fafaragás, fazekasság, nyergesáruk, ötvösmunkák stb).
- postai és futárpostai tevékenységek: a postatörvény változását követve már törölték azokat a tevékenységeket, amelyeket egyéni vállalkozások nem végezhetnek (például: egyetemes kötelezettséggel végzett postai szolgáltatások), továbbá módosították a különféle postai szolgáltatások megnevezését a postatörvényben használt szakkifejezéseknek megfelelően.
- építészmérnöki, mérnöki tevékenységek: ezt a területet szabályozó rendelettel összhangban különválasztották azokat a tételeket (vidéktervezés, területrendezési tervezés), amelyekhez más képzettségi előírások kapcsolódnak.
- általános változás: a jegyzék szakszerű használata érdekében az egyes ágazatokra jellemző szakkifejezések szerint módosult néhány ÖVTJ tétel megnevezése.

Az új jegyzékben összesen 15 új tétel szerepel, 10 tevékenységnél módosult a kódszám, 23-nál pedig változott a megnevezés.

Az ÖVTJ új változata 2013. augusztus 1-jén lép hatályba. Az új ÖVTJ struktúrát és a változásokat bemutató fordítókulcsot a KSH közzéteszi honlapján: www.ksh.hu/Osztályozások/Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) 2013 .Az egyéni vállalkozók és az adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek ÖVTJ kódjait aktualizálja (átkódolja) a hivatal, és átadja a nyilvántartásokat vezető KEKKH-nak (a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának) és NAV-nak. Az önálló vállalkozásoknak nincs teendője.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1