hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több adót fizettünk, kisebb a hiány

  • MTI

Az államháztartás központi alrendszerének tavaly decemberi hiánya 247,8 milliárd forintot tett ki, az éves deficit 1218,6 milliárd forint lett – közölte az előzetes számokat a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

A központi költségvetés 1195,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,9 milliárd forintos deficittel, míg az elkülönített állami pénzalapok 2,2 milliárd forintos szufficittel zárták a tavalyi évet.

A tavalyi deficit szerda délelőtti ismertetésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, hogy az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2 százaléka körül lehet a tervezett 2,4 százalékkal szemben.

Az NGM közleményében ismerteti: a 892,4 milliárd forintos módosított törvényi előirányzatnál 326,2 milliárd forinttal magasabb volt a pénzforgalmi hiány, amit főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek mintegy 560 milliárd forintos elmaradása okozott.

Felidézték, hogy az Európai Bizottsággal még mindig egyeztetések zajlanak az egyes operatív programok forrásainak felhasználásáról.

„Amennyiben ezt nem vesszük figyelembe, a pénzforgalmi hiány jelentősen kedvezőbb képet mutat a költségvetési törvényben jóváhagyott összegnél” – írta az NGM. Hangsúlyozták azt is, hogy e bevételek elmaradása az államháztartás eredményszemléletű, uniós módszertan szerinti egyenlegét nem befolyásolja: az év végéig meg nem érkezett, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegeket a hazai költségvetés elszámolhatja.

A 2014. évinél 848 milliárd forinttal magasabbak lettek a főbb adóbevételek a gazdasági teljesítménynek és a gazdaság fehérítése érdekében meghozott kormányzati intézkedéseknek (online pénztárgépek, ekáer) köszönhetően.

A központi költségvetés 2015. évi kiadásai – különös tekintettel az uniós programokra – mintegy 251 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kifizetéseket, összességében véve azonban a kormányzati célokkal összhangban, a tervezetteknek megfelelően alakultak az NGM szerint.
A központi költségvetés tavalyi kamategyenlege nemcsak 38,1 milliárd forinttal mutat kedvezőbb értéket az előző évinél, hanem a törvényi előirányzathoz viszonyítva is mintegy 14 milliárd forinttal – írta az NGM. Ez annak ellenére alakulhatott így, hogy 2015-ben mintegy 100 milliárd forint, az eredetileg jóváhagyott költségvetésben még nem szereplő adósságot vállalt át a költségvetés.

Az önkormányzati alrendszer és a kormányzati szektorba besorolt nem államháztartási szervezetek, valamint az egyéb módszertani korrekciókat tartalmazó teljes körű adatok március végén, az Európai Uniónak hivatalosan megküldendő jelentéssel egyidejűleg lesznek publikusak. Ugyanakkor az előzetes pénzforgalmi bevételi és kiadási számadatok megerősítik, hogy a kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos uniós módszertan szerinti hiánycélnál kisebb lehet a kormányzati szektor egyenlege – áll a közleményben.

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki, a GDP 2,6 százalékát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close