hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltakoznak a könyvelők a számlarendelet ellen

  • Országos Sajtószolgálat

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a Nemzetgazdasági Minisztérium által hozott úgynevezett "számlarendelet" előírásai ellen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kihirdetett "számlarendelet" olyanokra fogalmaz meg rendelkezést, akikre az nem is vonatkozhatna. Vajon miként lehet jogszerű egy áfatörvény alá nem tartozó fejlesztő, forgalmazó esetén az az előírás, hogy a számlázó programot kizárólag adóalanynak értékesítheti? Az adószámmal nem rendelkező bérbeadó magánszemélyek így elvesztenék a jogosultságukat a szoftver használatára.

Az se jogszerű, hogy a külföldi vállalkozás, mint a számlázó program fejlesztője, forgalmazója köteles legyen az általa értékesített számlázó programot annak neve, azonosítója, a vevő neve és az értékesítés időpontja szerint nyilvántartani.

Vajon ki kéri számon rajta ezt a nyilvántartást? Erre válaszul az NGM részéről azt közölték, hogy "a rendeletnek, mint egy alacsonyabb szintű jogszabálynak nem kell, és nem is lehet arról rendelkeznie, hogy az kire vonatkozik". A valóság viszont az, hogy a rendelet a szoftver fejlesztőjére és forgalmazójára vonatkozóan jelöl meg kötelezettséget.

Ezen személyek nem alanyai a számla és nyugtakibocsátási kötelezettségnek. Főleg akkor nem, ha egyáltalán nem tartoznak az áfatörvény hatálya alá, mert például az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykednek. Hogy lehet rájuk vonatkozóan nyilvántartási kötelezettséget előírni? Mi értelme van egy ilyen rendelkezésnek? – kérdezi az MKOE.
OLVASSA el a NAV számlázó programokra vonatkozó útmutatóját!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs