hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szópárbaj Magyarország uniós elmarasztalásáról

  • BruxInfo

Az EP állampolgári jogi szakbizottságának kormánypárti és ellenzéki magyar tagja is biztosra veszi, hogy a LIBE hétfőn megszavazza a 7. cikk szerinti eljárás Magyarországgal szembeni elindítását kezdeményező Sargentini-jelentést, amiről szerdán vitatkoztak a már sokszor hallott pro- és kontra érveket felsorakoztatva a képviselők.

A június 25-ei szavazás előtti utolsó vitáját tartotta szerdán 45 percben az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága a Magyarországról készült jelentésről, amelynek szerzője Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselő.  A néhány éles szópárbajt hozó vitát követően mind Gál Kinga, a LIBE bizottság kormánypárti alelnöke, mind pedig annak szocialista és demokrata frakcióhoz tartozó tagja, Niedermüller Péter biztosra vette, hogy a „baloldali többségű” szakbizottság hétfőn megszavazza a Magyarországgal szemben az uniós szerződés 7. cikke (első paragrafusa) szerinti eljárás elindítását kezdeményező jelentést, úgy ahogy azt a jelentéstevő is javasolja.

Az EP plenárisa előreláthatóan csak szeptemberben szavaz majd a jelentésről, de akkor már a jelen lévő képviselők kétharmadának (vagy az összes képviselő felének) a szavazatára lesz szükség ahhoz, hogy az EP megnyomja az indítógombot.

A még április végén bemutatott jelentéstervezet arra a következtetésre jutott, hogy teljesülnek azok a feltételek, amelyek az eljárás elindítását indokolják. A LIBE mellé négy másik parlamenti szakbizottság is készített jelentést, amelyeket a fő jelentéshez csatolnak. Mindegyik a 7. cikk aktiválását szorgalmazza.

Mint a szerdai szakbizottsági vitán elhangzott, a képviselők összesen 263 módosítóindítványt terjesztettek be a jelentéshez, amelynek majdnem a felét (szám szerint) 130-at magyar néppárti képviselők jegyeztek. Ezekből próbált meg a holland jelentéstevő és az árnyék-jelentéstevők 50 kompromisszumos módosítót összegyúrni. Mint kiderült, nem túl nagy sikerrel, miután a magyar kormánypárti képviselők visszavonták a kompromisszumos szöveghez hozzáfűzött módosítóikat, mivel Gál Kinga szerint érdemi észrevételeik ellenére tartalmilag vagy nem változott a szöveg, vagy még az eredetinél is negatívabb lett.

Erről aztán élénk vita bontakozott ki a LIBE-szakbizottság előtt. „Fejben már a szavazás előtt eldőlt az ítélet. Ez egy politikai, ideológiai küzdelem része” – vélekedett a magyar fideszes képviselő, aki szerint Magyarországot azért büntetik, mert „nem tudnak beletörődni abba, hogy az ország nem akar illegális migránsokat beengedni”.

A LIBE magyar alelnöke azt is kifogásolta, hogy a jelentés részben már lezárt ügyeket vet a kormány szemére, részben pedig olyan ügyek miatt tör pálcát a kormány feje felett (például a minimálbérek, vagy minimálnyugdíjak és szociális kérdések), amelyek nemzeti és nem uniós hatáskörbe tartoznak. Judith Sargentini erre úgy reagált, hogy kezdettől fogva tudvalevő volt, hogy az országról készülő átfogó jelentés nem csak a közösségi jog hatáskörébe tartozó kérdéseket fedi majd le, hanem annál szélesebben merít.

Gál Kinga arra is emlékeztetett, hogy a jelentés figyelmen kívül hagyja azt, hogy a kötelezettségszegési eljárások számát illetően és az igazságügyi eredménytábla tanúsága szerint is Magyarország egyáltalán nem tér el az uniós átlagtól. „Ilyen alapon bármelyik új tagállam ellen elindíthatnák a 7. cikk szerinti eljárást” – mondta.

Judith Sargentini és több más felszólaló is nehezményezte, hogy az Országgyűlés nem várta meg a Stop Soros törvény és az alkotmánymódosítás megszavazásával a Velencei Bizottság péntekre előrejelzett véleményének nyilvánosságra kerülését az előbbi törvényről. „Ez egy szomorú nap” – vélekedett a holland zöldpárti képviselő, aki mindennek fényében még a hétfői szavazás előtt aktualizálni kívánja a kompromisszumos szövegmódosítókat.

Szájer József, magyar néppárti képviselő „valótlanságokra alapozott vádiratról” beszélt, és nehezményezte, hogy 13 hozzászólóból tízen „Magyarország ellen szóltak fel” és csak hárman fogták Budapest pártját a vitában, ráadásul úgy, hogy miközben az előbbieknek 22, addig az utóbbiaknak csak 8 perc jutott álláspontjuk kifejtésére. „És ezt nevezik tisztességes eljárásnak?” – mondta Szájer, mire Claude Moraes, a LIBE szakbizotság brit munkáspárti elnöke emlékeztette, hogy mindenki kapott szót, és azt mondta, „ha kevesli a támogatóikat és egyáltalán van ilyen, akkor hozza őket magával”. 

A Denokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter „nagyon kiegyensúlyozottnak, visszafogottnak és objektívnek” nevezte Judith Sargentini jelentését.

A jelentésről szóló vita legalább annyira megosztotta a lengyel képviselőket, mint a magyarokat. Michal Boni, a néppárti frakció ellenzéki tagja szorgalmazta, hogy a szakbizottság példás szigorral járjon el, és világos üzenetet küldjön, miközben Marek Jurek (Európai Konzervatívok és Reformerek), lengyel kormánypárti képviselő felelőtlen és szándékos kísérletnek nevezte a jelentést, és úgy vélte, hogy aki az EU egysége mellett áll, annak a dokumentum ellen kell szavaznia.

Boni, Christine Vergiat, az Egyesült Baloldal frakció tagja és Niedermüller Péter (Szocialisták és Demokraták) egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a jelentés nem Magyarország és a magyar nép ellen szól, hanem annak kormányát bírálja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs